Leonardo Edlund och Salma Lundqvist, Fryshusets grundskola, tar fart på Långsjöns is. Båda idrottar veckans alla dagar – och mår bra av det. "Efter ett träningspass känns min dag bättre", säger Leonardo.
Leonardo Edlund och Salma Lundqvist, Fryshusets grundskola, tar fart på Långsjöns is. Båda idrottar veckans alla dagar – och mår bra av det. "Efter ett träningspass känns min dag bättre", säger Leonardo.

"Man blir gladare när man tränat"

Tv-spel, sömnbrist eller passiva föräldrar. Det finns många orsaker till att många ungdomar rör på sig för lite, enligt elever på Fryshusets grundskola. Idrottsläraren Ulrika Westman har sett en tydlig försämring av ungas kondition och motivation under sina år i yrket.

ANNONS
|

Januarisolen lyser skarpt över Långsjöns is, på gränsen mellan Stockholm och Huddinge. Idrottsläraren Ulrika Westman peppar sina elever i 8A samtidigt som hon hjälper till att snörar' skridskor. De första skären ser onekligen lite vingliga men ganska snabbt är de iväg, långt ut från bryggan. Åktekniken varierar men det skrattas mycket.

Åttondeklassarna hör hemma på Fryshusets grundskola, som låter eleverna ägna sig åt skate, basket, dans, hälsa och träning, musik eller bild och form tre gånger i veckan. Många av eleverna är alltså långt mer fysiskt aktiva än andra jämnåriga.

Sju träningar i veckan

- Jag har sju basketträningar i veckan och oftast match på helger. Men jag tror att det finns många barn som inte rör på sig tillräckligt. Tv-spel är ju så populärt så många håller sig väl inne, säger Leonardo Edlund.

ANNONS

Enligt Folkhälsomyndighetens rapport kan det vara så låg andel som 14 procent av 11–15-åringarna som rör på sig minst en timme om dagen. Salma Lundqvist är inte förvånad. Hon har själv haft svackor.

- Jag skippade ofta fotbollsträningen därför att jag hade ont i huvudet eller inte orkade eftersom jag sovit för lite. Men jag började satsa igen. Man vill ju inte stanna i utvecklingen.

- Man blir ju typ gladare också när man tränat, inflikar Ella Flavet.

Maskulint att sporta?

Flera undersökningar har också visat att speciellt tonårstjejer rör på sig mindre än killarna.

- Det har väl med normer att göra. Det finns en bild av att det är maskulint att sporta. Men jag tycker att det ska vara lika för alla, säger Leonardo.

ANNONS

- Jag tror att en del tjejer bryr sig jättemycket om sitt utseende och vill inte bli svettiga, säger Ella.

Ulrika Westman har varit idrottslärare i 18 år och sett en tydlig förändring under åren.

- Nu sitter alla med telefonerna och många kan sitta i timmar. När jag började för 18 år sedan och joggade med eleverna som uppvärmning var det kanske någon elev som inte orkade i 1,5 kilometer. I dag är det kanske en tredjedel eller max hälften i en klass som joggar samma sträcka, säger hon.

Vad beror det på? Färre utemiljöer som känns trygga, mindre spontanidrott och höga avgifter, tror Ulrika Westman.

- Jag tror också att det är färre föräldrar som rör på sig. Och skolan kan inte ensam vända utvecklingen, så mycket tid har vi inte. Rörelse måste bli en naturlig del i vardagen för alla. Det behöver inte alltid vara kul, man bara gör det, säger Ulrika Westman.

ANNONS
TT
ANNONS