Det första rättsfallet gällande 'Lagen om skydd för geografisk information' har avgjorts. Arkivbild.
Det första rättsfallet gällande "Lagen om skydd för geografisk information" har avgjorts. Arkivbild. Bild: Andreas Hillergren/TT

Man friad för publicering av drönarbilder

En man från Umeåtrakten har friats från misstankar om olaglig publicering av drönarbilder. Det är det första åtalet i sitt slag Sverige.
– Det känns skönt och det visar att lagen är tandlös, säger Umeåbon till SVT Västerbotten.

ANNONS

Mannen åtalades efter att ha publicerat ett 20-tal av sina egna drönarfilmer på Youtube. Filmerna innehöll bilder över landskapet, något som är olagligt att sprida om det innehåller information som kan skada det svenska totalförsvaret.

Den som planerar att sprida filmer över det svenska landskapet filmat från luften bör först skicka in det för en koll hos Lantmäteriet, för att se att materialet kan spridas utan problem. Detta har varit aktuellt sedan 2016 när "Lagen om skydd för geografisk information" infördes.

Mannen från Umeå friades av en enig tingsrätt eftersom filmerna inte visade någon känslig geografisk information. Det var inte heller klarlagt om en eller två av filmerna hade fått tillstånd från Lantmäteriet, och i så fall vilka, något som gjorde det svårt att visa att tillstånd att sprida filmerna inte fanns, skriver SVT.

ANNONS

Fakta: Lagen om skydd för geografisk information

Lag (2016:319) om skydd för geografisk information.

9 § Om inte något annat följer av 10 eller 11 §, är det förbjudet att sprida en sammanställning av geografisk information

1. om förhållanden i ett visst vattenområde eller en viss sträcka av ett vattenområde som avser Sveriges sjöterritorium, med undantag av insjöar, vattendrag och kanaler, eller

2. över andra delar av svenskt territorium, om informationen har inhämtats från luftfartyg genom fotografering eller liknande registrering.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får i enskilda fall besluta om tillstånd till spridning enligt första stycket.

Tillstånd ska ges om spridningen inte kan antas medföra skada för totalförsvaret. Beslutet om tillstånd får innehålla villkor om att den geografiska informationen endast får användas för ett visst ändamål eller efter iakttagande av särskilda säkerhetsåtgärder. Efter medgivande från den som söker tillstånd får retuscheringsåtgärder i sammanställningen göras av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer, om det behövs för att kunna meddela ett tillstånd.

Källa: Svensk författningssamling

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS