En man i 50-årsåldern döms av Örebro tingsrätt till fyra års fängelse för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan. Arkivbild.
En man i 50-årsåldern döms av Örebro tingsrätt till fyra års fängelse för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan. Arkivbild. Bild: Pavel Koubek/TT

Man lurade Försäkringskassan på miljonbelopp

En man i 50-årsåldern och fem av hans assistenter lurade tillsammans Försäkringskassan på över tolv miljoner kronor. Mannen har mot sitt nekande nu dömts till fyra års fängelse för grovt bidragsbrott, rapporterar Nerikes Allehanda.

ANNONS

Under sju år överdrev och ljög mannen om sitt hälsotillstånd, enligt domen från Örebro tingsrätt. Han ska för såväl läkare, som arbetsterapeuter och sjukgymnaster ha simulerat en svår funktionsnedsättning och övertygat dem om att han behövde omfattande hjälp i vardagen, bland annat med att sköta sin personliga hygien.

Efter att misstankar väcktes började polisen förra året i hemlighet att spana på honom och fångade honom bland annat på film när han bar väskor och åkte buss.

Flera av mannens assistenter har varit med på upplägget och har kunnat göra annat när de har varit schemalagda för att hjälpa mannen, slår tingsrätten fast.

ANNONS

"De måste ha insett att de varit delaktiga i ett arrangemang som syftade till att på oriktiga grunder få ut assistansersättning från det allmänna", skriver tingsrätten.

Tre av assistenterna döms till fängelse i mellan 15 och 19 månader, medan två andra får villkorlig dom, varav en även döms till dagsböter.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS