Man med koppling till Falcon Funds gripen

Den svenske man som sitter frihetsberövad i Spanien, misstänkt för att ha svindlat till sig miljardbelopp, har koppling till Falcon Funds-härvan. De fem personer som misstänks för inblandning ska ha lurat till sig totalt två miljarder kronor av flera tusen pensionssparare.

ANNONS

- Vi begärde personen häktad i sin frånvaro i onsdags förra veckan och därefter gick det ut en internationell arresteringsorder, säger Arne Fors, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till TT.

41-åringen greps den 19 oktober på flygplatsen El Prat i Barcelona när han skulle borda ett flyg till Argentina. Han misstänks för medhjälp till grovt bedrägeri.

18000 pensionssparare

Personerna i härvan kring Falcon Funds misstänks ha svindlat till sig drygt två miljarder kronor från omkring 18000 pensionssparare i Sverige, Storbritannien, Nederländerna, Schweiz och Luxemburg.

ANNONS

Ärendet rörande Falcon Funds består av tre delar. Den första delen gäller de två miljarder kronor som fördes över från tusentals människors premiepensionskonton till tre fonder av Falcon Funds fonder och det är denna del som 41-åringen misstänks vara delaktig i.

Arne Fors bedömer att bevisningen mot mannen är god.

- Det finns flera personer som muntligen har pekat ut honom.

Den andra delen av utredningen gäller verksamheten på Falcon Funds i samband med att pengarna fördes över till det Maltabaserade bolaget. Den tredje och sista delen rör den pengatvätt som misstänks ha skett till följd av härvan.

Kan dröja

Sedan tidigare pågår rättsprocesser mot fyra personer, två svenskar och två britter som samtliga befinner sig i Storbritannien. De har suttit häktade men är sedan en tid tillbaka släppta efter att ha betalat stora borgensummor. Där väntar överklaganden, något som innebär att ett slutgiltigt besked huruvida de kan åtalas i Sverige eller inte kan dröja till april.

- Utredningsarbetet har varit komplicerat eftersom det handlar om stora belopp som har rört sig fram och tillbaka mellan flera länder. Främst i Europa, men också andra platser är inblandade.

ANNONS

Det är oklart när den gripne 41-åringen kan komma att utlämnas till Sverige.

TT
ANNONS