En man som besköt polisen i samband med en trafikolycka sköts därefter av polisen och avled senare av sina skador. Arkivbild.
En man som besköt polisen i samband med en trafikolycka sköts därefter av polisen och avled senare av sina skador. Arkivbild.

Man som besköt poliser dog av skottskador

En man i 30-årsåldern som sköts av polisen nära Väröbacka utanför Varberg har avlidit av sina skottskador. Mannen hade tidigare skjutit mot poliser, utan att någon kom till skada.

ANNONS
|

Dramat inleddes på tisdagseftermiddagen med att ett bråk utbröt efter en trafikolycka. En av de inblandade blev våldsam och började slå den andra föraren.

- Minst två, alternativt tre personer, blev misshandlade av mannen, säger Hans Lippens, presstalesperson hos polisen i region Väst till TT.

Ett vittne larmade polisen. När polispatrullen kom fram trappades våldet upp och den våldsamma mannen drog fram ett vapen och började skjuta. Enligt polisen rör det sig troligen om ett jaktgevär.

ANNONS

- Han avlossade ett eller flera skott mot polismännen, säger Hans Lippens.

Efter skotten flyr mannen upp mot järnvägen som går i anslutning till vägen.

- Han lägger sig på banvallen och riktar på nytt vapnet mot polisen. De försöker få kontakt med mannen för att få till någon slags förhandling. Sedan helt plötsligt så reser sig mannen upp och riktar vapnet mot polisen, då skjuter polisen honom. Skottet träffar i armen eller axeln, säger Lippens.

Mannen greps, fördes till sjukhus för vård och en förundersökning om försök till mord inleddes mot honom. Senare meddelade polisen att mannen avled på sjukhuset av sina skador. Anhöriga är underrättade.

Brottsplatsen spärrades av och de poliser som varit med om skottlossningen togs omhand. Man har inlett en teknisk undersökning och håller förhör med de andra inblandade. En förundersökning vid särskilda åklagarkammaren i polismål har också upprättats, vilket är rutin när polis avlossar sitt tjänstevapen.

ANNONS

Tågtrafiken på spåret stängdes av under en kort tid men kom sedan i gång på nytt.

TT

Fakta: Så många har dödats av polisens verkanseld

Antal personer som dödats av polisens verkanseld de senaste tio åren.

2008: 0

2009: 1

2010: 0

2011: 1

2012: 0

2013: 4

2014: 3

2015: 2

2016: 3

2017: 1

2018: 6

Källa: Polismyndigheten

ANNONS