Den misstänkte i det så kallade snippafallet anländer till rättegången i mitten av februari. Arkivbild.
Den misstänkte i det så kallade snippafallet anländer till rättegången i mitten av februari. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Mannen i snippafallet döms – tre års fängelse

Mannen i "snippafallet" döms till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn, efter att rättegången tagits om i hovrätten.
Flickans berättelse är tydlig – och det finns inga oklarheter kring ordet snippa, slår rätten nu fast.

ANNONS

Flickans berättelse är saklig och trovärdig enligt Hovrätten för västra Sverige, som också konstaterar att det finns flera vittnesuppgifter som ger den stöd.

– Det är bevisat att mannen vid två tillfällen fört in sitt finger i flickans snippa, alltså hennes vagina. Det är en sådan handling som ska bedömas som våldtäkt mot barn, säger hovrättsrådet Åse Sundström.

Använde ordet snippa

Fallet har uppmärksammats stort och lett till flera rättsliga turer. Mannen, som är i 50-årsåldern och tillhörde samma församling som den då tioåriga flickan, dömdes i tingsrätten för att i juni 2021 ha fört in handen innanför flickans trosor och tagit på hennes könsorgan.

ANNONS

Men han friades senare i hovrätten, som tvekade kring vad flickan menade med ordet "snippa" och därför ansåg att det inte var bevisat att en penetration ägt rum.

Efter ett beslut i Högsta domstolen togs rättegången om i hovrätten med nya domare och nämndemän – och den här gången fanns inga oklarheter kring att flickan konsekvent använde ordet snippa i de barnförhör som hölls med henne efter händelsen.

– Hon använde uttrycken “på snippan”, “i snippan” och “inuti”. Hon visade också med handen vad hon menade. Av det drog vi slutsatsen att det hon beskrev för oss var att mannen hade haft ett finger i hennes vagina, säger Åse Sundström.

Riksåklagaren nöjd

Hovrätten konstaterar att mannen utnyttjade att flickan kände förtroende för honom, vilket ses som en försvårande omständighet. Utöver fängelsestraffet på tre år ska mannen betala 140 000 kronor i skadestånd till flickan.

Riksåklagare Katarina Johansson Welin framhåller att det är av central vikt för rättssäkerheten att fel som begås av domstolar rättas till när de sker.

I snippafallet slog HD fast att hovrätten gjort fel vid första rättegången när de friat mannen i stället för att pröva alternativa rubriceringar, så som sexuellt övergrepp mot barn.

"I det här fallet har den felaktiga handläggningen rättats till genom att Högsta domstolen undanröjde den tidigare domen och det är jag nöjd med", säger Johansson Welin i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS