Mantorpmördaren kan dömas till fängelse

Den 24-årige man som tingsrätten kommit fram till är skyldig till att ha dödat en man och kvinna i Mantorp förra året led inte av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet. Han kan alltså dömas till fängelse, och åklagaren har yrkat på livstid.

ANNONS

I början av mars meddelade Linköpings tingsrätt att mannen bedöms som skyldig till de två morden samt bedrägeri. Man beslutade dock att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan dom meddelas.

Nu är undersökningen klar och Rättsmedicinalverket (RMV) konstaterar i sitt utlåtande att mannen varken vid tiden för brottet eller i dag lider av en allvarlig psykisk störning. Detta innebär att han kan dömas till fängelse.

Paret tejpades

Det var den 12 juni förra året som paret i övre medelåldern hittades mördade i ett hus i Mantorp utanför Linköping. Offren blev hårt tejpade över ansiktet och knivskurna. Innan de dödades tvingade 24-åringen till sig koder och bankkort för att ta ut pengar, enligt åklagaren Helene Gestrin som har yrkat på livstids fängelse.

ANNONS

24-åringen har medgett att han var i huset, men säger att han hade sällskap av två andra personer och att han gav sig av innan offren skadades. Han vill dock inte säga vilka dessa män är.

Bristande empati

Det har under utredningen framkommit att mannen haft mycket dålig ekonomi, samt att han tidigare haft psykiska problem och fantiserat om att skada och döda andra människor.

RMV skriver i sitt utlåtande om att motivet till gärningarna skulle kunna ha varit pengar, men att det utifrån det är svårt att förstå mannens tillvägagångssätt vid morden.

"De ständigt närvarande tankarna på att skada och döda tillsammans med hans bristande förmåga till känslor, ångest och empati bedöms utgöra en möjlig förklaring till att våldet blev så kraftigt" skriver RMV.

TT

Fakta: RPU

RPU står för rättspsykiatrisk undersökning och den görs för att ta reda på om en person hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och har behov av rättspsykiatrisk vård.

Den misstänkte undersöks av bland annat rättspsykiater, psykolog och omvårdnadspersonal genom samtal, observationer och tester. Undersökningen tar oftast sex veckor.

När den är klar skickas ett utlåtande till domstolen, som använder detta som underlag för att besluta om personen ska dömas till rättspsykiatrisk vård eller inte.

Cirka 500 personer genomgår en RPU varje år, knappt hälften av dessa överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Källa: Rättsmedicinalverket

ANNONS