Den nya lagen som trädde i kraft i somras innebär att misstänkta över 18 år i normalfallet får vara häktad högst nio månader i väntan på åtal. Arkivbild.
Den nya lagen som trädde i kraft i somras innebär att misstänkta över 18 år i normalfallet får vara häktad högst nio månader i väntan på åtal. Arkivbild. Bild: Magnus Andersson/TT

Maxgräns för häktning prövad av HD

En man som misstänks för flera sexualbrott mot barn ska förbli häktad – trots att den nya tidsgränsen för häktning på nio månader överskridits. Det slår Högsta domstolen (HD) fast, i en första prövning av lagen, rapporterar Dagens Juridik.

ANNONS

Mannen har suttit häktad sedan den 17 september förra året. Han omhäktades för knappt två veckar sedan. Enligt tingsrätten fanns synnerliga skäl för att överskrida tidsgränsen ytterligare en gång.

Mannen överklagade beslutet till hovrätten, men fick avslag. Han yrkade även att HD skulle pröva ärendet, eftersom lagstiftningen är ny.

Högsta domstolen beviljade prövningstillstånd och på fredagseftermiddagen meddelades avslag. HD konstaterar att mannen är misstänkt för allvarlig brottslighet och att det finns risk för att mannen fortsätter sin brottsliga verksamhet om han släpps fri. Åklagaren har också gett tillfredsställande förklaringar till varför förundersökningen ännu inte har kunnat avslutas. Skälen för fortsatt häktning bedöms vara lika starka som när niomånadersgränsen överskreds för första gången under sommaren, enligt HD.

ANNONS

Den nya lagen som trädde i kraft i år innebär att misstänkta över 18 år i normalfallet får vara häktad högst nio månader i väntan på åtal. Bakgrunden till lagen är att Sverige under decennier har fått inhemsk och internationell kritik för långa häktningstider.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS