Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rättegången har nu avslutats mot den 38-årige man som misstänks ha beställt, regisserat och filmat flera fall av våldtäkter och övergrepp mot barn i Filippinerna. Arkivbild.

Maxstraff yrkas för grova barnvåldtäkter

En man i Östersund misstänks för att ha beställt en rad fall av grova våldtäkter mot små barn i Filippinerna. Åklagaren yrkar på maxstraff – 14 års fängelse, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

Enligt åtalet ska övergreppen ha skett på distans med hjälp av chatt och webbkamera. Barnen har varit så små som spädbarn till 10 år gamla. Den 38-årige mannen misstänks ha beställt och regisserat minst 39 övergrepp under tiden 2011–2016.

- Cirka 35 åtalspunkter rör sig om grov våldtäkt mot barn. Minimistraffet för en grov våldtäkt är fyra års fängelse. När man har så många menar jag att man sammantaget slår i taket. Då ska man yrka 14 års fängelse, säger åklagare Lars Ågren till SVT.

Mannen har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning och bedömts som frisk. Rättegången avslutades på torsdagen i Östersunds tingsrätt efter sju förhandlingsdagar.

Enligt polisen är fallet en del av en tydlig trend, skriver Östersunds-Posten.

- Vi ser fler och fler sådana fall som dyker upp. Det beror på många olika saker, dels att det går rent tekniskt att överföra rörlig bild i realtid och dels visar det lite hur man har det socialt och ekonomiskt i de här länderna, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på Nationella operativa avdelningens it-brottscentrum, till ÖP.

Personal vid Noa har granskat allt videomaterial som beslagtogs i mannens lägenhet i Östersund.

- Det är små barn och väldigt grova övergrepp, så kan man sammanfatta det, säger Anders Ahlqvist.

Östersundsbon misstänks ha framställt materialet själv, men åklagaren tror inte att han har spridit det vidare.