Det snöar i stora delar av landet. Arkivbild.
Det snöar i stora delar av landet. Arkivbild.

Mer snö på gång – SMHI varnar

Lågtrycksområdet kan fortsätta att ställa till problem i stora delar av landet under morgonen. SMHI varnar för ymnigt snöfall i södra Norrland medan det i Götaland kan bli blixthalka. På Arlanda kan flygtrafiken däremot flyta på ungefär som vanligt.

ANNONS
|

Snön fortsätter att falla över södra Norrland.

- Vi har det här lågtrycket som har gett nederbörden i går. Det rör sig långsamt österut. Med det får vi vridande vindar som gör att vi kan få en förstärkning av snöfallet, med en nordostlig vind som drar in över vattnet över Medelpad och Hälsingland, säger Max Lindberg Stoltz vid SMHI.

Uppemot två decimeter

Det har fallit omkring tio till tjugo centimeter snö under onsdagskvällen och in på natten. Och snön fortsätter att falla. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora delar av södra Norrland.

ANNONS

I Götaland har nederbörden fallit främst som regn, vilket gör att vägbanorna är våta. När temperaturen under natten sjunker till minusgrader kan det bli halt, vilket SMHI varnar för i ett område från Stockholms län ner till Kalmar län på östkusten, och över hela landet till Västra Götaland.

- Vi har ett omslag i temperatur i vägarna som gör att det kan frysa på snabbt och då blir det halt, säger Lindberg Stoltz.

Bättre på Arlanda

Snöfallet ställde till problem för flygtrafiken på Arlanda under onsdagen, då en landningsbana tvingades att stänga. På torsdagsmorgonen ser det bättre ut, uppger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

- Vi är tillbaka på två banor i drift som vanligt, säger hon vid 05.30 på torsdagsmorgonen.

Fortfarande får passagerarna räkna med följdförseningar till följd av gårdagens inställda flyg.

- Och vi har sju minus därute, så vi har av-isningar som måste göras på de blöta planen som var nedsnöade i går, säger hon.

ANNONS

Fördröjningen i morgontrafiken är ungefär en kvart.

- Vi har jobbat på med halkbekämpning hela natten, säger Öhman.

TT

Fakta: SMHI:s varningar

SMHI utfärdar varningar när väderutvecklingen väntas innebära risker för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner.

En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2-varningar utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3-varningar innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

2015 infördes också "risk", som kan anges för bränder. En sådan kan inte övergå till en varning.

Källa: SMHI

ANNONS