Exempel på mineraliserad gång med sällsynta jordartsmetaller (REE-fosfatmineralen xenotim och monazit ) i Olserum.
Exempel på mineraliserad gång med sällsynta jordartsmetaller (REE-fosfatmineralen xenotim och monazit ) i Olserum. Bild: Stefan Andersson/SGU/TT

Metallfynd pekas ut som riksintresse

Det finns så mycket sällsynta och värdefulla jordartsmetaller i Olserum i Västerviks kommun att området pekas ut som riksintresse. Möjligheterna till framtida utvinning bör säkras, anser Sveriges geologiska undersökning (SGU).

ANNONS

– Det SGU har gjort nu är att vi pekat ut ett område med sällsynta jordartsmetaller, och det är viktigt att det tas i beaktande vid framtida bostadsbyggande och infrastruktursatsningar, säger Peter Åkerhammar, utredare vid SGU.

Men utpekandet betyder inte att fyndigheten med säkerhet kommer att utvinnas.

Den upptäcktes redan på 1970-talet och har sedan dess dokumenterats i flera undersökningar och även varit föremål för vetenskaplig forskning.

– Fyndigheten i Olserum är relativt stor, säger Peter Åkerhammar.

Utvinningen av sällsynta jordartsmetaller är i dag till stor del koncentrerad till Kina. Samtidigt är de nödvändiga i omställningen till ett fossilfritt samhälle och behovet väntas öka.

ANNONS

Kända fyndigheter finns på flera platser i Sverige, exempelvis i Norra Kärr utanför Gränna, Varuträsk i Skellefteå kommun, Grängesberg i Bergslagen och i Kirunagruvan.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS