Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det ska snöa – och temperaturen stiga. Klassiskt väder för halka. Arkivbild.

Mildare och halare slut på julen

Den vita julen kan bli grå, redan på juldagen. Och det kan bli ishalka i vissa delar av Svealand och norra Götaland, varnar SMHI.

- Det är ett nederbördsområde som kommer från nordost som drar över Svealand, men också mellersta Norrland. Men det är snabbt övergående, det kommer mest snö under småtimmarna, men i vissa trakter kan det bli regn, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog vid SMHI.

SMHI varnar för risk för ishalka under juldagsmorgonen och förmiddagen i Sörmland, Örebro län, Östergötland och i västra delarna av Götalands län. Enligt varningen kan det bli problem med nederbörden på kalla vägbanor och i södra Örebro län kan det bli halka på grund av underkylt regn.

- Efter att nederbördsområdet passerat kommer temperaturen stiga. Enligt prognosen nu stiger den upp mot någon plusgrad. Då kan det bli en risk för halka, när snön som fallit poleras, säger han.

Det kan bli så varmt som flera plusgrader i Götaland och Svealand, utom på höglänta platser. Utmed västkusten blir det däremot varmare.

- Prognosen för tisdag klockan tolv säger mellan 1 och 4 eller 5 grader, i Götaland och Svealand. Det ser också ut som om det kan bli plusgrader i sydligaste Norrland, främst i Gävletrakten, säger han

Undantagen är höga platser, som Småländska höglandet, där det som alltid är kallare.

Och det mildare vädret fortsätter troligtvis över åtminstone onsdagen.