Mildare väder väntar men halkan består

De senaste dagarnas ovanligt tuffa vinterväder i söder har börjat mattas av. SMHI har dragit tillbaka alla snöfallvarningar, men Trafikverket varnar för att det i helgen kan bli köer på hala vägar när många sportlovsfirare ska resa hem.

ANNONS
|

Fram till lördagsmorgonen kommer det fortfarande att förekomma snöbyar längs Götalands ostkust och sydväst om Vänern.

- Vindarna avtar långsamt och vi går nu mot ett lugnare väderläge, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Men även om snön drar bort så behåller kylan sitt grepp om Sverige – även om den dämpas i och med att molnigheten ökar.

- Det är fortfarande vintertemperaturer att vänta på de flesta håll de närmaste dagarna.

ANNONS

Fortfarande halt

Men Trafikverket påpekar för att det fortfarande kan vara problem för väg- och järnvägstrafiken i Skåne, Blekinge och kustområdena i Kalmar län. Även om snöfallet minskar i omfattning, så består halkan.

- Det bildas kanske inte drivor som tidigare, men det lägger sig som en hinna på vägarna, säger Bengt Ohlsson, presschef på Trafikverket.

Verket har samlat alla resurser för att ploga bort snö från vägarna. De större vägarna plogas med kortast intervall och sträckor som är utsatta för snödrev prioriteras särskilt.

Trångt på vägarna

Under helgen är det stugbyte bland sportlovsfirarna, och dessutom åker över 10000 personer skidor mellan Sälen och Mora, så Trafikverket räknar med att det blir "många bilar på få vägar". Snö väntas i Jämtland, Dalarna och Härjedalen sent på lördagen eller på söndagen.

- Med tanke på att det då är en massa människor som ska ta sig söderut kan det bli en köig och slirig helg, säger Bengt Ohlsson, som särskilt pekar på E14 mellan Åre och Sundsvall och E16 mellan Malung och Gävle.

ANNONS

Trafikanterna uppmanas att följa väderrapporteringen och tänka på att vägförhållandena snabbt kan ändras utifrån väder och trafik.

TT
ANNONS