Bostadsminister Peter Eriksson (MP) kritiserar M och KD för att med sitt budgetalternativ., som riksdagen antog, ha stoppat tusentals nya hyreslägenheter.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) kritiserar M och KD för att med sitt budgetalternativ., som riksdagen antog, ha stoppat tusentals nya hyreslägenheter.

Minister risar M för stoppat byggstöd

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) kritiserar M och KD för att ha drivit igenom en budget som tvärstoppar investeringsstöd till hyresrätter. Det kan innebära att över 10 000 lägenheter med lägre hyror inte blir av, enligt honom.

ANNONS
|

I och med att riksdagen röstade igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budgetalternativ, uppbackat av Sverigedemokraterna, innebär det bland annat att investeringsstödet för byggande av hyres- och studentlägenheter ska avvecklas på några år. Men från årsskiftet är det tvärstopp för nya beslut, och i praktiken sedan en tid tillbaka.

Smäller igen

Som Peter Eriksson beskriver det "smäller Moderaterna igen dörren" just när stöden och intresset från byggbolag och byggherrar tagit fart efter några första tröga startår.

- Det är ett slarvigt och dåligt beslut som Moderaterna driver igenom. Det innebär att många företag hamnar i stora problem, de har planerat och räknar ändå med att politiken ska fungera i någon mening och har avtal och underleverantörer klara, och så blir det bara tvärstopp, säger Eriksson.

ANNONS

Även i M/KD-budgeten finns det pengar, minskande, för några år framöver. Men utrymmet för 2018 är slut och de tre miljarder som finns avsatta för nästa år är redan tingade.

Moderaterna och Kristdemokraterna uppmanar övergångsregeringen och Peter Eriksson att vara flexibel och använda sig av de möjligheter som finns att avveckla stödet ansvarsfullt.

Bränn inte jorden

- Vi förutsätter att den nuvarande övergångsregeringen inte ägnar sig åt den brända jordens taktik utan respekterar den flexibilitet som finns i vår budget, sade Moderaternas bostadspolitiska talesperson Mats Green till TT häromdagen.

Peter Eriksson hävdar att det inte finns några sådana utvägar.

- Övergångsregeringen måste leverera på det som riksdagen beslutar. Riksdagen har lagt en budget om att dra ner på pengar och satt noll kronor i bemyndigande för myndigheterna. Efter årsskiftet går det inte att ta några beslut, säger Eriksson.

Den enda möjligheten, hävdar han, är att riksdagen tar ett nytt beslut och tillåter, via regeringen, myndigheterna att ta beslut även efter årsskiftet. Och det behövs mer pengar.

ANNONS

Ansökningarna har ökat mycket under 2018, särskilt under hösten.

De allmännyttiga bolagens intresseorganisation Sabo kritiserar de snabba kasten.

- Det som är bekymret här är att det är bolag som har jobbat i flera år och så ändras förutsättningarna över en dag, säger Anders Nordstrand, vd för Sabo.

Nordstrand anser att alla som lämnat in ansökningar före den sista december i år och fått dem beviljade måste kunna få stöd.

- Annars finns det risk att bolag drabbas hårt och att många byggen inte kan komma till stånd.

TT

ANNONS