Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Minister vill ge bönder bättre skydd

Lantbrukarnas riksförbund har krävt hårdare tag mot djurrättsaktivister som trakasserar bönder. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill nu skärpa lagen om olaga intrång.

- Vi kan inte acceptera att lantbrukare trakasseras på ett sådant sätt att de överväger att lämna sin verksamhet, sade han i en riksdagsdebatt.

Johansson pekar på att dagens lagstiftning om olaga intrång är föråldrad och tillkom på 60-talet. Enligt honom råder oklarhet om huruvida det ska betraktas som olaga intrång om djurrättsaktivister går in på en gård som inte är inhägnad. En annan oklarhet är vad som ska betraktas som grovt olaga intrång.

Justitieministern vill nu tillsätta en utredning för att se om lagen bör skärpas.

En sådan skärpning fanns med på Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) önskelista som lämnades över till regeringen tidigare i år.

- Vi är beredda att gå dem till mötes, säger Johansson till TT.

LRF har kallat militanta djurrättsaktivister för ett hot inte bara mot lantbrukarna utan även mot hela det demokratiska samhället.

- Jag tror att det hänger ihop med hur enskilda aktivister agerar vid olika tillfällen. Det är fortfarande en förhållandevis liten grupp aktivister vi pratar om, men även den lilla gruppen kan ställa till väldigt mycket bekymmer, säger Morgan Johansson.