Tåg- och järnvägsstrul drabbar många. Nu vill infrastrukturministern prata med branschen. Arkivbild.
Tåg- och järnvägsstrul drabbar många. Nu vill infrastrukturministern prata med branschen. Arkivbild. Bild: Emil Langvad/TT

Ministern bjuder till krismöte om tågstrul

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) bjuder in Trafikverket, tågbolag och företag till krismöte om järnvägen. Det är ett försök att komma närmare en lösning på de omfattande problemen inom järnvägstrafiken.

ANNONS

Trafikverket, Tågföretagen och Transportindustriförbundet och bolagsjättar som LKAB, Stora Enso och Volvo Cars är några av de inbjudna, enligt ministerns lista.

Det är en lång tids strul i tågtrafiken och svårigheten att planera avgångar som gjort att infrastrukturminister Carlson vill träffa aktörerna för samtal den 19 juni.

"Den rådande situationen är inte acceptabel. Både resenärer och transportköpare ska kunna lita på att komma fram i tid och att leveranser kan ske enligt avtal. Det är en grundläggande förutsättning" säger Carlson i en kommentar.

Bland annat har SJ:s biljettsläpp till sommaren och flera tidigare storhelger kraftigt försenats. Det skylls till största delen på att Trafikverket fortsätter att vara sent med besked till operatörerna om vilka avgångar de kan köra och vilka banarbeten som planeras. Trafikverket hänvisar till problem med det nya planeringssystemet.

ANNONS

I maj meddelade Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana att myndigheten först i december räknar med att kunna ha tillräckligt lång framförhållning i sin planering för tågtrafiken. Det innebär fortsatt risk för sena besked om avgångar och tajt om tid för att boka biljetter för resenärerna.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS