Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.

Ministern: Det är tryggt att åka buss

Efter bussbranden i Stockholm kallade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) ansvariga myndigheter till möte. Men enligt ministern finns det ingen anledning till oro.

ANNONS
|

Under mötet, som hölls på fredagen, diskuterades bland annat hur säkerheten ytterligare kan förbättras.

Med på mötet fanns SKL, Transportstyrelsen, Trafikverket, Svensk Kollektivtrafik, MSB och Sveriges Bussföretag.

- Vi har fått en ordentlig lägesbedömning från ansvariga myndigheter och från branschen för att se vilka ytterligare insatser som kan göras för att förbättra säkerhetsarbetet, säger Tomas Eneroth, och fortsätter:

ANNONS

- Det var en mycket ovanlig och allvarlig olycka som skedde. Det är klart att det leder till att vi måste se om det finns skäl att göra en översyn av både konstruktion och säkerhetsregler på fordonen, men också hur trafikutformningen ser ut.

Titta på nya tekniker

Enligt ministern regleras delar av det internationellt, vilket också gör att man måste agera internationellt. Samtidigt säger Eneroth att man i Sverige behöver titta på hur man kan förhindra att den här typen av olyckor sker i framtiden.

- Det handlar också om hur vi prövar nya tekniker i Sverige för hur vi förhindrar att bussar kommer på vägavsnitt där man inte ska köra. Här är det geofencing som ska introduceras i större omfattning, säger Tomas Eneroth.

Geofencing används för att digitalt övervaka eller kartlägga ett objekts rörelser eller förflyttningar inom en geografisk zon.

ANNONS

"Ovanlig olycka"

TT: Hur säkra är gasbussarna?

- Detta var en mycket ovanlig olycka och den här typen av explosionsartad brand har vi inte sett tidigare. Det är tryggt att åka buss, men vi måste ständigt göra en säkerhetsbedömning, säger Tomas Eneroth.

Det var i förra helgen som en gasbuss som körs i linjetrafik av SL, Storstockholms lokaltrafik, totalförstördes i en explosionsartad brand. Busschauffören skadades allvarligt, men inga passagerare fanns ombord.

TT

ANNONS