Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När de mest morgonpigga väljarna i Ovanåker skulle rösta till EU-valet morse saknades valsedlar till Vänsterpartiet.

Miss – Vänsterpartiets valsedlar saknades

När de mest morgonpigga väljarna i Ovanåker skulle rösta till EU-valet morse saknades valsedlar till Vänsterpartiet. Förklaringen till missen uppges vara den mänskliga faktorn.

- Valsedlarna fanns med i beställningarna, men vallokalens ordförande missade att lägga ut dem. Det är inte fråga om sabotage, utan en ren miss, säger Kristoffer Baas, kommunsekreterare i Ovanåkers kommun.

Nu ska samtliga valsedlar finnas på plats, inklusive Vänsterpartiets, säger han.

- Samma minut som jag fick reda på att valsedlarna saknades kontaktade vi lokalerna. Vad jag vet har aldrig något liknande hänt här i kommunen i tidigare val, men det är så klart beklagligt när det händer.

Saknades i två timmar

Missen upptäcktes först två timmar efter att vallokalen öppnat. Vänsterpartiets ordförande i partiföreningen kontaktade kommunsekreteraren efter att en bekant till henne som röstat under morgonen upptäckt att valsedlarna saknades.

- Min första tanke var att valsedlarna måste ha glömts bort, eller att det kunde röra sig om ett sabotage. Jag hörde direkt av mig till kommunsekreteraren och ville försäkra mig om att det inte har glömts bort även i andra vallokaler, säger Susan K Persson, ordförande i den lokala partiföreningen.

"Det är allvarligt"

Hon ser allvarligt på att partiets valsedlar inte funnits tillgängliga för väljarna.

- Jag hoppas att väljare som kommit för att rösta i morse känt till att det finns möjlighet att ta en blank valsedel, men risken är att man bara har gått därifrån. Det kan också vara svårt att säga till om att valsedlarna saknas, då röjer man ju vad man vill rösta på.

Om man tycker att en folkomröstning eller ett val gått felaktigt till är det Valprövningsnämnden man ska vända sig till.

- Överklagan kan skickas in dagen efter valdagen eller senast tio dagar efter att valet avslutats, från antingen en röstberättigad eller ett parti. Det är sedan upp till Valprövningsnämnden att konstatera huruvida det har begåtts ett fel, och i så fall om det kan ha påverkat utgången av valet, säger Maria Nordström, handläggare på Valmyndigheten.