En läkare bedömde att patientens symtom inte berodde på hjärtsvikt. Ingen fullständig utredning påbörjades. Arkivbild.
En läkare bedömde att patientens symtom inte berodde på hjärtsvikt. Ingen fullständig utredning påbörjades. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Missade hjärtsvikt – kvinna avled

ANNONS
|

En kvinna i 60-årsåldern avled i hjärtsvikt som sjukvården missat.

Kvinnan skickades på remiss av en specialistmottagning till sin vårdcentral för utredning av bland annat hjärtsvikt. Men utifrån kvinnans berättelse bedömde läkaren att patientens symtom inte berodde på hjärtsvikt – och därmed påbörjades ingen fullständig utredning.

Fyra månader senare avled kvinnan i hjärtstopp. Obduktionen visade att kvinnan hade akut hjärtsvikt och åderförkalkning med förträngning av kranskärlen i hjärtat.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria, skriver Region Sörmland i ett pressmeddelande.

Vårdgivaren har utfört en intern utredning av händelseförloppet. Enligt regionen ska riskförebyggande åtgärder vad gäller rutiner, information och utbildning vidtas för att förhindra att något liknande sker igen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS