Missnöje efter ny mygginvasion i Deje

De kommer med vårfloden och finns överallt. Myggorna har åter invaderat värmländska Deje och missnöjet med politikerna växer.

ANNONS
|

Boende som klipper gräset i regnkläder, eller inte går ut alls trots det fina vädret. Det stora antalet myggor som kläcks när vårfloden fyller Klarälven har de senaste somrarna gjort tillvaron i värmländska Deje svår att uthärda.

Missnöjet med kommunen är stort och de senaste veckorna har anmälningarna mot Forshaga kommun strömmat in till Justitieombudsmannen (JO). I fredags var ett drygt 50-tal anmälningar registrerade.

Jenny Hagström från Deje sitter i solen under lunchrasten på jobbet i Karlstad när TT ringer.

- Hemma går det inte att vara utomhus. Vi har både studsmatta och en pool, men barnen sitter inne för att de blir uppätna av mygg annars, säger hon.

ANNONS

- Vi får springa från bilen in på verandan där vi har myggnät. Och klippa gräset får man göra i regnkläder i strålande solsken. Myggen är ju ute även i solen, de är ute jämnt, överallt.

Ingen bekämpning

I fjol var det visserligen en närmast "normal " sommar, berättar Jenny Hagström. Men efter den snörika vintern började årets myggsäsong extra tidigt i stället.

Det är de så kallade översvämningsmyggorna, en art av stickmyggor, som ställer till det i Deje med omnejd. Problemen tilltog kraftigt för omkring tio år sedan och liknar dem som exempelvis Österfärnebo vid Nedre Dalälven blev rikskänt för i början av 2000-talet.

Till skillnad från i Österfärnebo har de boende i Forshaga dock hittills förgäves krävt biologisk bekämpning av myggorna.

- Forshaga kommun har lovat mycket, men det händer aldrig någonting, säger Jenny Hagström.

- Och jag har inga större förhoppningar nu heller.

ANNONS

Möte med kommunen

På tisdag hålls ett möte i Deje, där kommunen bjudit in de boende för att prata om läget. Per Lawén (S), kommunalråd kommunen, medger att det som hittills har gjorts för att lindra myggplågan inte har räckt.

- Kommunen har under ett antal år försökt med andra åtgärder, men de är för marginella för en långvarig effekt, säger han till TT.

Även i år kommer ett 20-tal gasolfällor att vara utplacerade. Målsättningen är dock att från och med nästa år inleda en bekämpning redan av mygglarverna. För det krävs dock hjälp från staten, enligt Per Lawén.

- Att få till en bekämpning i ett Natura 2000-område kräver särskilda tillstånd och särskilda kunskaper, säger han.

- Vi är en liten kommun, så vi vill ha statens hjälp och har även fört samtal med dem vid Nedre Dalälven.

ANNONS
TT

Fakta: Stickmyggor

I Sverige finns 50 arter av stickmyggor, som suger blod från ryggradsdjur. 44 av dessa tar främst blod från däggdjur, inklusive människor. Stickmygghonorna behöver blod för att producera ägg.

Två ekologiska grupper som ofta nämns är översvämningsmyggor och skogsmyggor.

Skogsmyggor lägger sina ägg i pölar och drabbar områden som har haft mycket snö.

Översvämningsmyggor lägger ägg på fuktig mark och äggen överlever i många år. Flera generationer översvämningsmyggor kan utvecklas under en sommar och orsaka omfattande stickmyggproblem.

Källa: Mygg.se.

ANNONS