Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 58-årige man som häktats misstänkt för att ha våldtagit en åttaårig flicka i Göteborg för närmare 24 år sedan ska genomgå en så kallad liten psykundersökning. Arkivbild.

Misstänkte våldtäktsmannen psykundersöks

Den 58-årige man som häktats misstänkt för att ha våldtagit en åttaårig flicka i Göteborg för närmare 24 år sedan ska genomgå en så kallad liten psykundersökning, skriver Göteborgs-Posten.

Sedan en månad sitter den 58-årige mannen häktad misstänkt för våldtäkten på en liten flicka 1995. Fallet var på väg att preskriberas men en ändring av polisdatalagen innebar att Nationellt forensiskt center (NFC) sedan nyår får göra en så kallad familjesökning i dna-registret.

Och den sökningen gav resultat då en närstående släkting fanns i registret. Det gjorde mannen intressant för polisen som sökte upp honom och topsade honom. Enligt åklagaren rör det sig om en "perfekt matchning av den misstänktes dna på brottsplatsen".

Hävdar sin oskuld

I de förhör som hålligt förnekar mannen all inblandning och hävdar sin oskuld.

- Vi vidhåller vår tidigare inställning och väljer att inte kommentera någonting i det här ärendet, säger mannens advokat Thomas Håkansson till tidningen.

Frivårdens handläggare, som gör personutredningar av misstänkta före rättegång för att underlätta för domstolen att välja straff vid en fällande dom, har samtalat med mannen. Efter samtalen rekommenderar man att mannen ska genomgå en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten psykundersökning. Mannen medger att undersökningen kan göras och därmed fattade tingsrätten ett sådant beslut den 29 mars. Förordnandet skickade till Rättsmedicinalverket i måndags.

Psykisk störning

Utredningens resultat får "vara vägledande vid val av påföljd", skriver Frivården.

I samtalen med Frivården framkommer att mannen själv inte upplever att han lider av psykisk ohälsa. Men en paragraf 7-undersökning ska undersöka om den misstänkte vid brottstillfället kan tänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning. I så fall kan det bli aktuellt med en mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning.