Flera personer i Dalarna och Värmland har anmälts misstänkta för att ha importerat och fött upp varghybrider. Arkivbild.
Flera personer i Dalarna och Värmland har anmälts misstänkta för att ha importerat och fött upp varghybrider. Arkivbild.

Misstänkt avel med olagliga varghybrider

Flera personer i Dalarna och Värmland har anmälts misstänkta för att ha importerat och fött upp varghybrider.

ANNONS
|

En polisanmälan kom in från länsstyrelsen i Dalarna förra året och polisen utreder nu om personerna har gjort sig skyldiga till artskyddsbrott.

- Det här är jätteovanligt. Vi har haft den här gruppen i tre år och det är första gången som vi kommer i kontakt med misstänkta varghybrider, säger Benny Beutelrock, förundersökningsledare vid artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på Noa.

Att föda upp varghybrider är olagligt i Sverige. Det är även förbjudet att vid försäljning på något sätt ange att en hund skulle vara särskilt nära besläktad med en varg eller i övrigt se ut eller bete sig som ett rovdjur.

ANNONS

- Det är reglerat så att man inte ska gå in och störa den naturliga stammen, det handlar om att skydda den vilda arten, säger Benny Beutelrock.

Enligt Beutelrock är det osannolikt att det rör sig om en korsning med en svensk vargstam. Om det skulle vara en varghybrid så rör det sig med stor sannolikhet om en nordamerikansk sådan.

Kan vara tillåtna

Varghybrider kan i vissa fall vara tillåtna i Sverige, men då ska de under de senaste fyra generationerna vara fria från vilda djur. I Sverige är det annars olagligt att ha andra rovdjur än hundar, katter, grävlingar samt tama illrar som husdjur.

Mikael Åkesson som forskar på varg vid Sveriges Lantbruksuniversitet säger att man vet väldigt lite om beteendet hos varghybrider, eller vilken effekt de har på vilda vargpopulationer.

- Man vet väldigt lite hur en varghybrid beter sig i det vilda, inte heller om de skulle vara mer benägna att attackera människor. Det finns för lite forskning om detta, säger Mikael Åkesson.

ANNONS

Varghybrider uppkommer inte bara vid avel, utan det sker ibland även spontant i det vilda, vilket man sett exempel på runt om i Europa och Nordamerika. I Skandinavien uppmärksammades det senast 2017, i Sörmland, då en vargtik fick en kull med en hund.

Lika arter

Hund och varg har mycket gemensamt och de genetiska skillnaderna är väldigt små.

- Hunden blev domesticerad för omkring 10000–15000 år sedan, därefter har de avlats för att tjäna våra syften, säger Mikael Åkesson.

Just nu ligger det på åklagarens bord hur utredningen ska fortsätta.

- Bestäms det att vi ska fortsätta med utredningen så får man göra ett dna-test för att ta reda på om det rör sig om en hybrid och i så fall i vilken generation den är, säger Benny Beutelrock.

TT

Fakta: Varghybrider och artskyddsbrott

I Sverige regleras artskyddsbrott i miljöbalken och artskyddsförordningen.

Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan exempelvis handla om att skada fridlysta djur eller växter i den svenska naturen. Det kan även handla om att importera, köpa eller sälja sådana arter som är skyddade enligt lag.

En varghybrid är en korsning mellan en varg och hund. Varghybriderna Saarloos Wolfhond och Tjeckisk varghund är två hybrider som kan vara lagliga i Sverige, om de är fler än fyra generationer från en vild art.

Varghybrider lever vilt på flera platser i världen, bland annat i Ryssland.

Källa: Polisen, Jordbruksverket och Naturvårdsverket.

ANNONS