Justitieminister Morgan Johansson (S) KU-anmäls för regeringens omsvängning om EU-direktivet om upphovsrätt på nätet.
Justitieminister Morgan Johansson (S) KU-anmäls för regeringens omsvängning om EU-direktivet om upphovsrätt på nätet.

Moderaterna KU-anmäler justitieministern

ANNONS
|

Moderaterna KU-anmäler justitieminister Morgan Johansson (S) för regeringens omsvängning i frågan om EU-direktivet om upphovsrätt på den digitala marknaden.

Enligt partiets första namn till EU-valet Tomas Tobé (M) har regeringen inte förankrat sitt ställningstagande i riksdagen. Direktivet om upphovsrätt har förhandlats i ett och ett halvt år och under den tiden har regeringen bara förankrat Sveriges position en gång, i maj 2017, framhåller han i anmälan.

Enligt Tobé har regeringen brustit i att förankra positionsförändringarna när det gäller de två omtalade artiklarna 11 och 13 i direktivet. De gäller länkskatt och så kallat uppladdningsfilter.

Det är "än mer anmärkningsvärt att regeringen agerat utan att ens informera ansvarigt utskott eller EU-nämnd om sina olika omsvängningar i sakfrågan", skriver Tomas Tobé i sin KU-anmälan.

ANNONS

Striden kring EU-direktivet har handlat om hur upphovsrättsinnehavare ska ersättas vid länkningar och hur man undviker att skyddat material sprids utan tillstånd, utan att detta inskränker friheten på internet.

TT
ANNONS