Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Wetterstrand ångrar inte något angående sitt utredningsuppdrag och sitt engagemang i bolaget. Arkivbild.

Moderaterna vill ha svar från Lövin

Moderaterna vill att miljöminister Isabella Lövin (MP) kommer till riksdagens miljöutskott för att svara på frågor om Maria Wetterstrands uppdrag att leda flygbränsleutredningen. Själv säger Wetterstrand att hon inte ångrar någonting.

- Vi förutsätter att övriga partier delar vår oro i den här frågan, säger miljöutskottets andra vice ordförande Jessica Rosencrantz (M).

Hon vill att Isabella Lövin svarar på vilka rutiner som finns på departementet när utredare utses, och på hur de nu ska ses över.

- Det är klart att det bästa hade varit att utse en utredare som inte kunde ifrågasättas vad gäller att sitta på dubbla stolar.

"Mer transparent"

Kritiken har varit hård mot Maria Wetterstrands uppdrag att leda flygbränsleutredningen, som föreslår en obligatorisk inblandning av biobränsle. Samtidigt som hon ledde utredningen satt hon i styrelsen för ett bolag som forskar på biobränsleområdet, och ägde även aktier i bolaget.

- Man borde ha varit mer transparent med vilka uppdrag och aktieinnehav hon hade. Det är klart att hade man varit öppen och ärlig med det så hade det varit bättre. Sedan om Maria Wetterstrand befinner sig i en jävssituation eller inte, det får juridiska experter svara på, säger Jessica Rosencrantz (M).

Maria Wetterstrand säger att diskussionen som uppstått är väntad, intressant och relevant.

- Jag ångrar inte någonting. Jag har varit helt öppen med styrelseuppdraget. Jag tycker att jag har gjort det jag ska göra, säger hon.

Maria Wetterstrand säger att hon berättade om sitt styrelseuppdrag för miljö- och energidepartementet innan hon tog på sig uppdraget att leda utredningen.

Först när det i början av februari beslutades att bolaget skulle utvecklas mer mot flygbränslehållet såg hon anledning att koppla ihop utredningsuppdraget med bolaget. Då började hon fundera på sina dubbla stolar, och berättade om sitt aktieinnehav.

- Det här är ett utvecklingsbolag som sysslat med utveckling av gas, som kan användas till en massa olika saker. Bolaget har inte drivit någon kommersiell verksamhet. Därför är det inte några problem med sakligheten i utredningen, säger Maria Wetterstrand.

"Klantig tillsättning"

Hon ser inte heller att hennes utredningsuppdrag kan ha påverkat bolagets beslut att rikta in sig på flygbränsle.

- Det skulle då vara om jag lämnat hemlig information från utredningen till företaget. Jag tycker inte att det är konstigt att man ställer frågan. Men att Sverige skulle ta politiska beslut för biobränsle i flygbränsle var känt innan, och vi i utredningen har varit helt öppna för alla ända sedan i höstas.

Tina Acketoft är Liberalernas ledamot i miljöutskottet. Hon välkomnar att Sverigedemokraterna lämnat in en KU-anmälan, så att det granskas vad Isabella Lövin kände till när Wetterstrand tillsattes.

- Det är jätteolyckligt om man nu börjar ifrågasätta resultatet av den här utredningen på grund av en klantig tillsättning, säger Tina Acketoft.

- Att man äger aktier behöver inte vara ett problem, men däremot om man sitter med i en styrelse som ledamot, då har man i uppgift att värna det bolagets framgång, säger hon.