Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson, vill se staten satsa en miljard på laddstolpar.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson, vill se staten satsa en miljard på laddstolpar. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Moderatmiljard viks för laddstolpar

Moderaterna vill satsa mer på laddstolpar och stöd för att utveckla gröna bränslen, som alternativ till regeringens klimatåtgärder. Det är nödvändigt för att få ner utsläppen från transporter, anser M som samtidigt vill sänka skatten på bensin och diesel.

ANNONS

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att en sänkning visst går att kombinera med en effektiv klimatpolitik. M föreslår en sänkning som ska ge en krona billigare bensin och diesel vid pumpen, något som kostar fler miljarder än vad partiet föreslår i åtgärder för att minska utsläppen.

– Det här är fördelningspolitik, vi ser till att människor kan bo och verka i hela landet, säger Kristersson på en pressträff tillsammans med partiets klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz.

Partiet vill lägga en miljard på stöd för att laddstolparna ska bli fler i landet. Marknaden kan inte lösa allt, hjälp av staten behövs för att stolparna för elbilar ska bli fler, anser M.

ANNONS

– Det finns fortfarande det vi brukar kalla räckviddsångest och det finns för många vita fläckar i Sverige för att människor ska känna sig trygga att köpa en elbil, säger Jessica Rosencrantz.

M stödjer regeringens så kallade industrikliv men vill utöka det ytterligare, satsa på koldioxidlagring och forskning om ny kärnkraft. Partiet vill även lägga en miljard på stöd för att utveckla biobränslen. Det duger inte att en mycket stor del av biobränslena idag importeras till Sverige, enligt Jessica Rosencrantz.

Lars Larsson/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS