Rättegången inleds i Växjö tingsrätt den 9 oktober. Arkivbild.
Rättegången inleds i Växjö tingsrätt den 9 oktober. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Mordåtalad berättade för infiltratör

Med hjälp av en infiltratör tror sig polis och åklagare har klarat upp ett tolv år gammalt mord i Växjö. Nu åtalas en 35-årig man för att ha mördat sin egen mamma.

ANNONS
|

Den 58-åriga kvinnan hittades död i garaget utanför familjens villa i Växjö den 7 mars 2011. Hon hade utsatts för minst 25 hugg med en yxa.

Kvinnan var på väg ut när hon attackerades vid garaget, berättar senior åklagare Emma Berge vid en pressträff. Efter brottet torkades yxan av och ställdes i garaget.

Den åtalade sonen anhölls redan morgonen efter mordet, men han släpptes sedan ur häktet i maj samma år. Den 2 maj i år frihetsberövades han igen.

– Det som nu gör att jag väcker åtal är att bevisläget har förändrats, säger åklagaren.

När den misstänkte släpptes ur häktet 2011 saknades i stort sett teknisk bevisning, men tack vare en modernare teknik har nu dna-spår från den misstänkte hittats på yxans skaft, liksom på handduken som användes för att torka av yxan.

ANNONS

Dessutom har uppgifter kommit fram genom infiltration. I samtal har den misstänkte lämnat flera unika detaljer om mordet, uppger åklagaren.

Infiltrationen har skett i samarbete med Nationella operativa avdelningen (Noa).

– Det jag kan berätta generellt är att en infiltratör arbetar i en förundersökning på ett informellt sätt, döljer utredningsåtgärder för den misstänkte, för samtal med, träffar och utvecklar en personlig relation till den misstänkte. Syftet är att få honom att avslöja information om brottsligheten som kan användas som bevisning, säger Emma Berge.

Samtalen med infiltratören kommer att spelas upp i rättegången, som inleds i Växjö tingsrätt den 9 oktober.

ANNONS