Jakop Dalunde är miljöpartistisk EU-parlamentariker. Arkivbild.
Jakop Dalunde är miljöpartistisk EU-parlamentariker. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

MP kräver EU-fokus på smittskydd

ANNONS

I ljuset av coronapandemin måste EU prioritera smittskyddsfrågorna inom sin utrikes- och säkerhetspolitik. Det kräver tre miljöpartistiska EU-parlamentariker och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Parlamentarikerna Alice Bah Kuhnke, Jakop Dalunde och Pär Holmgren anser tillsammans med Olsen att smittskyddet måste tas på större allvar. Det bör bli en en huvudprioritering i unionen, anser undertecknarna, som bland annat pekar på att Bryssel måste sätta press på enskilda länder med brister i djurhållning och antibiotikaanvändning.

EU bör ställa tuffare krav på länderna och andra aktörer i frågorna vid förhandlingar om exempelvis frihandelsavtal, heter det i artikeln. Dessutom vill artikelförfattarna att Bryssel trycker på för att få till ett globalt juridiskt bindande avtal som hanterar smittskydd och antibiotikaresistens.

ANNONS

Tomas Bengtsson/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS