Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MP-politiker: Tveksamt om Annerberg kan vara kvar

Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg har agerat omdömeslöst. Det anser Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, efter turerna kring myndighetens IT-upphandling. Varken utrikesutskottet eller oppositionen informerades om IT-affären.

Bakgrunden till Karin Svensson Smiths kritik är avslöjandet att Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren brutit mot lagen genom att godkänna att myndighetens IT-drift kunde komma att hanteras av utländsk personal som inte var säkerhetskontrollerad. Bland annat har uppgifter om svenska fordon och körkort varit tillgängliga.

Fråga för regeringen

Av polisens förundersökning framgår att Rolf Annerberg redan 2015 kände till lagbrottet, något som Karin Svensson Smith reagerar starkt på.

- Jag tycker det är omdömeslöst. Det går inte riktigt att föreskriva alla saker som kan dyka upp i ett uppdrag, men jag tycker det här är graverande, säger hon till SVT Nyheter.

På frågan om Annerberg kan sitta kvar som ordförande svarar hon att det "är tveksamt", men ytterst en fråga för regeringen.

Partiledare inte informerade

SVT Nyheter rapporterar också, med hänvisning till en icke namngiven källa, att riksdagens utrikesnämnd aldrig informerades om säkerhetsbristen. Inte heller har oppositionens partiledare underrättats, vilket är ytterst allvarligt, anser Hans Wallmark (M) som sitter i försvarsutskottet.

- Jag har ingen aning om varför vi i oppositionen inte fått reda på detta och det måste nu regeringen svara på, säger han till SVT.

På lördagen anmäldes Infrastrukturminister Anna Johansson (S) till konstitutionsutskottet. Oppositionen vill veta hur hon agerat i ärendet.

Maria Ågren fick i vintras sparken sedan Anna Johansson informerats om att en förundersökning mot generaldirektören hade inletts. Den 6 juli fick Ågren ett strafföreläggande på 70 000 kronor i dagsböter.