Miljöpartiets toppkandidater till EU-parlamentet, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren, vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Miljöpartiets toppkandidater till EU-parlamentet, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren, vid en pressträff i riksdagens presscenter.

MP vill öka jämställdheten i EU

Miljöpartiets toppkandidater Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren vill stärka MP:s profil som ett feministiskt parti. De presenterar i valrörelsens sista dagar tre punkter för att göra EU mer jämställt.

ANNONS
|

Jämställdhetsutspelet görs vid en presskonferens på fredagsmorgonen, på dagen 100 år efter att beslutet om den kvinnliga rösträtten i Sverige togs.

- Det måste bli ett slut på alla vackra ord, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

Den första åtgärden MP vill se handlar om pengarna i EU:s budget. Bah Kuhnke tycker att utvecklingen går för långsamt, lönegapet mellan kvinnor och män är 16 procent, och pensionsgapet 36 procent. Där vill MP att EU jobbar för en utjämning med hjälp av budgeten.

ANNONS

- Vi vill jämställdhetssäkra EU:s budget, så vi får kraft bakom orden, säger Alice Bah Kuhnke.

Dessutom vill MP ha en metoo-lag i hela EU, som tvingar arbetsgivare att aktivt arbeta förebyggande mot sexuella trasserier.

Alice Bah Kuhnke vill likna den med den jämställdhetslag som hon själva arbetat för i Sverige, där arbetsgivarna måste arbeta förebyggande mot trakasserier.

Hon vill också sätta press på EU:s nya kommission och nya kommissionärer efter valet, så att de arbetar för jämställdhet.

- Vi vill att EU:s alla länder ratificerar Istanbulkonventionen, som innebär att våld mot kvinnor ska bekämpas, säger Alice Bah Kuhnke.

TT

ANNONS