Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MSB vill att statliga myndigheter ska bli bättre på att rapportera it-incidenter. Arkivbild.

MSB vill ha fler rapporter om it-incidenter

Statliga myndigheter rapporterade 297 it-incidenter förra året, men det borde komma in fler, anser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Nu inleds en satsning för att myndigheterna ska bli bättre på att rapportera.

MSB planerar flera typer av åtgärder under 2019 för att landets statliga myndigheter ska bli bättre på att redovisa it-incidenter.

"Inte minst kommer vi att se över våra föreskrifter för it-incidentrapportering för statliga myndigheter, och vi kommer att arbeta närmare myndigheterna för att ge det stöd som krävs för att vända utvecklingen", säger Dan Eliasson, generaldirektör vid MSB, i ett pressmeddelande.

256 svenska myndigheter är rapporteringspliktiga. Under 2018 kom it-incidentrapporter från 87 av dem.

Antalet rapporterade incidenter var ungefär lika stort under 2016 och 2017.

Den vanligaste typen av händelse som rapporterades 2018 var angrepp, 73 rapporter, följt av oönskad oplanerad störning i kritisk infrastruktur som anmälts 59 gånger. 47 av rapporterna handlade om störningar i driftmiljö.

Det är obligatoriskt för statliga myndigheter att ha rutiner för att snabbt rapportera it-incidenter som har inträffat i deras informationssystem och som allvarligt kan påverka säkerheten i informationshanteringen. Syftet är att uppgifterna ska vara ett stöd i arbetet med samhällets informations- och cybersäkerhet.