Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ärkebiskop Antje Jackelén. Arkivbild.

Muslimer besökte synagogan i Malmö

Samfunden sluter upp. Både ärkebiskopen och representanter för muslimska organisationer i Malmö uttrycker sitt stöd för dem som drabbats av antisemitism i Göteborg och Malmö.

"Jag vill försäkra er om Svenska kyrkans solidaritet i kampen mot antisemitism och våld i religionens namn", skriver ärkebiskop Antje Jackelén i ett brev ställt till de judiska församlingarna i de båda städerna, publicerat i tidningen Dagen.

I Malmö besökte muslimska företrädare synagogan på söndagen för att visa sin medkänsla med den judiska församlingen.

- Vi vill visa sympati och solidaritet med judarna i Malmö och fördömer all form av rasism och antisemitism i samhället, säger Alaeddin Al-Qut, verksamhetsledare för Ibn Rushd, ett muslimskt studieförbund, till SVT Nyheter Skåne.

- Det är ett jättebra initiativ. Vi kan ha olika meningar men det är viktigt att vi kan föra ett normalt samtal och prata med varandra, säger Freddy Gellberg, ordförande för judiska församlingen i Malmö.

Biskopen i Göteborgs stift, Per Eckerdal, uttrycker bestörtning över det som skett. Men också att dialog och respekt är vägen framåt.

"I dag har vi inneslutit synagogan, den judiska församlingen och alla judiska invånare i våra förböner. Vi vill stå vid er sida och försvara er rätt till trygghet, tro och identitet i er och allas vår stad" säger han i ett pressmeddelande.