Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regeringen ger fyra myndigheter i uppdrag att samarbeta mot våld i hemmen. Arkivbild.

Myndigheter ska samarbeta mot våld i hemmen

Samtliga personer som har dödats av våld i hemmet de senaste åren hade tidigare varit i kontakt med minst en myndighet, visar en genomgång som Socialstyrelsen har gjort. Trots det har de inte fått hjälp, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Nu ger regeringen i uppdrag till Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket och Socialstyrelsen att hitta nya samarbetsmodeller för att förhindra att livshotande situationer uppstår i familjer.

- Det är verkligen på tiden att vi nu ser till att använda alla de resurser vi gemensamt har. När man själv är svag ska samhället vara som starkast oavsett om man kontaktar Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller någon annan myndighet, säger barn- äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S), till Ekot.

Regeringen vill att myndigheterna bättre ska kunna hjälpa utsatta personer och tidigare upptäcka livshotande situationer.

Socialstyrelsens genomgång omfattar åren 2016 och 2017.

Rättad: I en tidigare version av denna text förekom en felaktig uppgift om vilka år genomgången omfattar. Dessutom fanns en missvisande uppgift om antalet myndigheter som personerna varit i kontakt med.