13 krigsfartyg är på väg mot Stockholms frihamn för vila efter en militärövning. Det polska minröjningsfartyget ORP Kormoran på bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
13 krigsfartyg är på väg mot Stockholms frihamn för vila efter en militärövning. Det polska minröjningsfartyget ORP Kormoran på bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Natofartyg på väg till Frihamnen

Tretton krigsfartyg från flera Natoländer är på väg genom svensk skärgård mot Stockholm. Enligt Försvarsmakten är det ett rutinbesök utan koppling till kriget i Ukraina.

ANNONS

– Det är nio tyska och fyra baltiska fartyg som varit ute på övning och som nu är på väg mot Frihamnen i Stockholm för att bunkra lite och låta personalen vila, säger Mikael Ågren, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten till TT.

Sverige har inte deltagit i övningen.

Han beskriver besöket som ett rutinbesök utan koppling till kriget i Ukraina. Fartygen är minröjningsfartyg från Tyskland, Estland, Lettland och Litauen. Exakt vilken övning det rört sig om har Försvarsmakten ingen information om.

– En gissning är att det rört sig om minröjning. Övningen är avslutad, säger Mikael Ågren.

Sverige tar emot cirka 30 örlogsbesök per år, och det här besöket har varit planerat sedan lång tid.

ANNONS

– Besöket är planerat innan kriget i Ukraina bröt ut den 24 februari, säger Mikael Ågren.

Enligt Försvarsmakten hör det inte till vanligheterna att så många Natofartyg på en gång gästar Sverige, men är heller inte något "extremt".

– VI har ju ett partnersamarbete med Nato och det är självklart bra för oss att visa upp det, säger Mikael Ågren.

Fartygen väntas ligga i Frihamnen några dagar för att fylla på förråden.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS