Nazister misstänkta för brott i Almedalen

Två personer från nazistiska NMR sitter anhållna i Visby, misstänkta för hets mot folkgrupp natten till lördag. Tre personer som tidigare gripits har släppts. Nazister uppges också ha gett sig på en pojke på cykel – bara för att sedan sätta sig ner och fika.

ANNONS

- Vi fick ett samtal från ett vittne som såg en grupp personer som skanderade och välte ett tidningsställ, säger Mats Eriksson, polisens talesperson.

Larmet om nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kom till polisen strax före klockan 00.30 natten mot lördag. Gruppen bestod av mellan 20 och 30 personer, men flera av dem försvann när polisen kom till platsen. De ska ha bland annat ha ropat "sieg heil!".

ANNONS

Gruppen ska också ha vandaliserat Expressens valscen, enligt tidningen.

På lördagseftermiddagen satt fem nazister anhållna. Vid 18-tiden hade dock tre av dem släppts.

- Men misstanken kvarstår. De är förhörda, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Polisen har även identifierat ytterligare personer som ska ha tillhört den grupp som skanderade i Visby under natten. Även dessa personer kan komma att gripas,

Cyklande pojke attackerad

Under lördagsförmiddagen misstänks också en pojke på cykel ha blivit misshandlad av nazister utanför ett bageri i Klintehamn på Gotland, skriver Svenska Dagbladet.

Pojken ska ha cyklat förbi nazisterna och spottat på marken framför dem.

- En av dem ställde sig upp, tog tag i min paketkorg och drog omkull mig. Tre av dem ställde sig då över mig och skrek. En tryckte ner mig mot asfalten, säger han till tidningen.

Sedan ska nazisterna ha satt sig ner för att fika igen, vilket intygas av bageriets ägare. Polisen har varit på plats och tagit upp en anmälan men har i nuläget bara vittnesuppgifter att gå på. Ingen är frihetsberövad.

ANNONS

Knuffades omkull

Ytterligare en händelse inträffade vid 11.52 på Donners plats i samband med ett seminarium i Visby då en man blev närgånget fotograferad av en person ur nazistiska NMR, skriver Aftonbladet. Mannen försökte flytta undan kameran.

- Då knuffar han mig hårt så att jag ramlade baklänges, säger han till tidningen.

Polisen bekräftar händelseförloppet och rubricerar händelsen som en misstänkt misshandel. Polisen var själv på plats men ingen sitter frihetsberövad, enligt Carina Skagerlind på polisen.

Under natten vandaliserades även en konstinstallation med skor, som ska påminna om Förintelsen. Men den händelsen rör ingen ur NMR.

- Det vi kan se när vi tittar på utredningsmaterial är att det är personer som letar efter tomburkar på platsen, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

TT
ANNONS