Nedgrävda väskor avslöjade fuskliga

Nedgrävda väskor med ett USB-minne och 1,6 miljoner kronor blev avgörande för polisen i arbetet med att spräcka fuskligan. Med hjälp av avancerad teknik har ligan hjälpt personer att fuska till sig bra resultat på högskoleprovet. Nu åtalas 31 inblandade – men betydligt fler kan komma att utredas framöver.

ANNONS

Det är tre män, 26, 23 och 21 år gamla, som är huvudpersonerna bakom fusket. Tillsammans har de drivit firman HP-hjälpen, som under flera års tid sålt "fuskpaket" till människor runt om i hela landet.

Nu åtalas de för medhjälp till osann försäkran, grovt brott, vid 100 tillfällen, efter att ha försett provdeltagarna med avancerad teknisk utrustning tiden innan provet. Även två andra män, en 56-åring och en annan 26-åring, åtalas för medhjälp till osann försäkran vid 99 respektive 42 tillfällen. 23 personer som köpt tjänsten av männen åtalas för osann försäkran, grovt brott.

Magneter mot trumhinnan

Innan provtillfället skickade ligan utrustningen till köparna, som fick instruktioner om hur den skulle användas under provet, men också möjlighet att testa den innan för att säkerställa att den fungerade.

ANNONS

- Utrustningen har bestått av en modifierad mobiltelefon, ett halsband som är som en magnetspole och små magneter som du lägger mot trumhinnan i örat. Sedan ringer verksamheten upp telefonen i hörsalen och ger dig de rätta svaren, säger Björn Norgren, utredare vid polisen, till TT.

TT: Hur har de misstänkta huvudmännen fått de rätta svaren?

- De rätta svaren tror vi de har löst själva. Har man lite tid och tillgång till miniräknare och Google går provet att lösa även om man inte är jättesmart.

Polisen inledde ett intensivt utredningsarbete för att kartlägga verksamheten sex veckor innan vårens högskoleprov. Sedan slog man till på provdagen.

- Det var mycket fysisk personspaning för att kartlägga personerna, se vart de tar vägen, vilka lokaler de disponerar. Vi fick fram deras sambandscentral, där de sände ut de rätta svaren, säger Björn Norgren.

ANNONS

Nedgrävda pengar

Ett stort antal mobiltelefoner, datorer, sändare, mikrofoner och hörsnäckor har tagits i beslag under utredningen. Man har också hittat två väskor som en av de huvudåtalade grävt ner.

- På cirka en meters djup påträffades två väskor. Väskorna innehöll 1,6 miljoner kronor i kontanter och ett USB-minne, säger åklagare och förundersökningsledare Anna Lander vid en pressträff.

På minnet fanns bland annat dokument och excellistor där man kunde se namn, personnummer och adresser på kunder och vilket resultat de beställt. Ekobrottsmyndigheten har överlämnat uppgifter om ytterligare ett stort antal fuskare till Åklagarmyndigheten.

- Det finns betydligt fler som är misstänkta för att ha fuskat på högskoleprovet än de 23 som vi åtalat i dag. Vi har listor med namn, personnummer, adresser och vilket resultat de har köpt. Det har vi lämnat vidare för utredning och lagföring, säger Anna Lander till TT.

ANNONS

Transporterade pengar

Två kvinnor åtalas för grovt penningtvättsbrott, alternativt näringspenningbrott. Enligt åtalet har de vid upprepade tillfällen hämtat stora summor kontanter i förvaringsfack på centralstationerna i Malmö, Stockholm och Lund. Dessa har de sedan transporterat till en av de huvudåtalade, en 21-årig man.

För en av kvinnorna handlar det om sammanlagt åtminstone en miljon kronor i kontanter, som hon hanterat.

Tre av de huvudåtalade männen åtalas dessutom för grovt bokföringsbrott och skattebrott, både av normalgraden och grovt. De har under flera års tid inte bokfört eller skattat för inkomster i firman HP-hjälpen.

Anna Lander säger att enligt Skatteverkets bedömning har företaget omsatt åtminstone 12,7 miljoner kronor mellan 2015 och 2017.

TT

Fakta: Här är de huvudåtalade

En 26-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

En 23-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

En 56-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran.

En 21-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Ytterligare en 26-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran.

Källa: Norrköpings tingrätt

ANNONS