Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Över hundra Nobelpristagare uppmanar Iran att frige den fängslade KI-forskaren Ahmadreza Djalali. Arkivbild.

Nobelpristagarnas uppmaning: Frige Djalali

121 Nobelpristagare har skrivit under ett brev till Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei. De uppmanar honom att säkerställa att den dödsdömde svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali släpps fri.

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin och har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien. Sedan över två år tillbaka har han suttit fängslad i Iran och i oktober förra året dömdes han till döden för påstått spioneri för Israels regering.

Nu har 121 Nobelpristagare skrivit under ett brev författat av biokemisten Richard Roberts som tilldelades Nobelpriset i medicin 1993. Brevet vänder sig direkt till ayatolla Khamenei och ber honom att ingripa personligen för att garantera att Ahmadreza Djalali får bästa möjliga vård, behandlas humant och rättvist och tillåts återvända hem till sin familj.

Djalalis hälsa uppges ha försämrats under hans tid i fängelset. Den 19 juni greps även hans advokat Zeynab Taheri i Iran.

I februari 2018 beviljades Ahmadreza Djalali svenskt medborgarskap, efter att ha haft permanent uppehållstillstånd i flera år. Beslutet ledde till kraftfulla protester från Iran och utrikesdepartementet kallade upp Sveriges ambassadör i landet.

Fyra av FN:s människorättsexperter har krävt att Iran omedelbart upphäver dödsdomen mot Djalali och Margot Wallström (S) har tidigare sagt att Sverige driver på för att forskarens straff inte ska verkställas.