Statsbesöket inleds på fredagen och på lördag kommer Moon, president sedan två år, och statsminister Stefan Löfven (S) att hålla överläggningar. För Sydkorea är relationen till Sverige intressant eftersom Sverige har förhållandevis goda förbindelser till den lynniga grannen Nordkorea. Vid vapenstilleståndet som avslutade Koreakriget utsågs Sverige till ett av de länder som skulle övervaka gränsen mellan syd och nord, vilket man gör än i dag. Sverige har också haft en roll i att facilitera de samtal som skett mellan Washington och Pyongyang.
Det, tillsammans med omvärldens allmänna oro över den slutna diktaturens kärnvapenprogram, gör att Nordkorea kommer att vara ett av ämnena som diskuteras under Sydkoreas Sverigebesök, tror Asienkännaren Björn Jerdén.
Satsat på fred
- Regeringen Moon har satsat mycket på att få till en förändring i relationerna på Koreahalvön, säger Jerdén som leder Utrikespolitiska institutets Asienprogram.
Förhoppningarna kring sänkta spänningar och därmed ett minskat kärnvapenhot från Nordkorea ökade i samband med att förhandlingarna mellan USA och Nordkorea flyttade till högsta ort.
- Men de förhoppningarna har inte infriats och det sätter Sydkorea i ett väldigt besvärligt läge, säger Jerdén.
EU och även Sverige blir då än viktigare som stöd för Seouls strävanden, både diplomatiskt och ekonomiskt. Men Sveriges och Sydkoreas relation har länge varit bra och vuxit i takt med att Sydkoreas ekonomi blivit allt starkare.
Viktig handelspartner
Det finns också en hel del likheter mellan Sverige och Sydkorea. Båda är exportberoende ekonomier, vilket ger gemensamma intressen i att säkra goda villkor för internationell handel.
- Där finns det väldigt mycket utbyte att göra, säger Johan Chun, landchef för Business Sweden i Seoul.
Sannolikt kommer EU:s nyligen uppdaterade handelsavtal med Sydkorea att komma upp under mötena i Stockholm. Sydkorea var det första asiatiska land som EU slöt ett gemensamt handelsavtal med och enligt regeringens analyser har avtalet varit viktigt för Sverige. I dag är Sydkorea Sveriges tredje viktigaste exportmarknad i Asien med industriutrustning, personbilar och lastbilar som bas. Men Sveriges handel med Sydkorea kan utökas, påpekar Johan Chun.
- Det skrivs massor i medierna om hotet från Nordkorea, men väldigt lite om alla affärsmöjligheter som finns i Sydkorea och vilket välutvecklat land det är, säger han.
För att råda bot på det kommer, bredvid höjdarmötena, svenska och koreanska småbolag och start-ups att mötas i Stockholm.
Föräldraledighet intressant
Det är inte bara i fråga om ekonomi som Sverige och Sydkorea har beröringspunkter. President Moon, som Björn Jerdén beskriver som en politiker till vänster på Sydkoreas politiska skala, driver inrikespolitiskt på för välfärdsreformer. Bland annat har hans regering skjutit till pengar för att få sydkoreanska pappor att ta föräldraledigt och lyckats öka andelen något. Men landet tampas fortfarande med födelsetal som rasar i rekordtakt.
- Den skandinaviska välfärdsmodellen är en sådan sak som koreanerna är intresserade av och som man från svensk sida gärna vill skylta med och sälja till omvärlden, säger Björn Jerdén.
Statsbesöket är en del av en turné i Norden där den sydkoreanska delegationen också besöker Finland och Norge.
Bakgrund: Sydkorea och Nordkorea
1910 annekterades Koreahalvön av Japan, som förlorade den i andra världskriget 1945. Sovjetiska och amerikanska trupper besatte då varsin del av Korea. Tanken var att landet skulle återförenas, men Nord och Syd kunde inte enas. I stället utropades 1948 två helt nya stater: Sydkorea och Nordkorea.
Med stöd från Kina och Sovjetunionen anföll Nordkorea 1950 grannen i syd. Syd försvarades av en allians ledd av USA. Koreakriget kom att rasa mellan 1950 och 1953. Vid krigets slut slöts ett vapenstillestånd och än i dag råder inte fred mellan grannarna.
Under 26 år var Sydkorea under militärstyre. Sin nuvarande författning fick landet år 1988. Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA, men har under några få generationer utvecklats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Köpkraften per invånare ligger på samma nivå som Italien eller Spanien. Samtidigt tampas landet med sjunkande födelsetal och en åldrande befolkning.
Nordkorea är en fattig diktatur, en kärnvapenstat och ett militariserat samhälle som lägger stora resurser på sitt försvar.
Våren 2018 tinade relationen mellan Nordkorea och omvärlden och i april 2018 möttes ledarna för de två koreanska nationerna på gränsen och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön, men ännu har det inte gett mycket resultat.
Källa: Landguiden, NE med flera.