Klimatdemonstration i norska Bergen. Arkivbild.
Klimatdemonstration i norska Bergen. Arkivbild.

Norskt storpris till Greta Thunberg

ANNONS
|

Prisregnet över klimataktivisten Greta Thunberg fortsätter. Hon och den norska miljöorganisationen Natur och ungdom tilldelas den norska stiftelsen Fritt ords yttrandefrihetspris – och en prissumma på 500000 norska kronor.

- Natur och ungdom och Greta Thunberg gör en stor insats i vår tids viktigaste debatt genom att insistera på att det inte först och främst är mer kunskap och bättre analyser som behövs utan handling och åtgärder, säger stiftelsens ordförande Grete Brochmann.

ANNONS

Greta Thunberg skriver på Instagram att hon skänker sin del av prissumman till den rättsprocess mot norska staten som miljöorganisationerna Greenpeace och Natur och ungdom driver för att stoppa planerna på oljeutvinning i Barents hav.

Thunberg utses dessutom till årets europé av organisationen Svenska Europarörelsen.

"Europa står inför utmaningar som kräver samarbete och gemensamma medel för att kunna lösas. Greta Thunberg har lyckats mobilisera en hel generation", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

TT-NTB

Fakta: Pristagarna

16-åriga Greta Thunberg började skolstrejka för klimatet utanför riksdagen i Stockholm förra året. Initiativet har fått stor uppmärksamhet och runt om i världen strejkar nu tusentals ungdomar för klimatet.

Natur och ungdom är Norges största miljöorganisation för unga i landet och har nästan 8000 medlemmar, enligt organisationens hemsida.

ANNONS