Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar när hon anlände till misstroendeomröstningen i riksdagen i måndags.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar när hon anlände till misstroendeomröstningen i riksdagen i måndags. Bild: Anders Wiklund/TT

Novus: Ökat förtroende för Nooshi Dadgostar

Förtroendet för Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har ökat under den senaste veckan – både från sina egna väljare och från dem som röster på M, KD och SD, enligt en ny SVT/Novus-mätning.

ANNONS

Sedan Nooshi Dadgostar i förra veckan förklarade att hennes parti saknar förtroende för statsminister Stefan Löfven har förtroendet för henne ökat med 5 procentenheter, från 14 procent i mars till 19 procent.

Bland dem som sympatiserar med januaripartierna (S, MP, C och L) har dock förtroendet för Dadgostar minskat.

– Hon får ett ökat förtroende från de som vill att hon sänker regeringen, samtidigt sjunker hennes förtroende bland de som hon hoppas på att kunna samarbeta med i en framtida regering, säger Novus VD Torbjörn Sjöström till SVT.

I övrigt visar inte Novus mätning på några stora förändringar i förtroende för partiledarna. Stefan Löfven (S) har fortsatt högst förtroende (38 procent), Nyamko Sabuni (L) fortsatt lägst (9 procent). Förtroendet för Löfven har ökat med 2 procentenheter, trots riksdagens misstroendevotum.

ANNONS

Mätningen genomfördes 17-22 juni, det vill säga innan Centerledaren Annie Lööf förklarat att partiet backar från kravet på fri hyressättning i nyproduktion.

Fakta: Förtroendeundersökningen

Förtroende för respektive partiledare med förändring inom parentes.

Stefan Löfven (S): 38 procent (+2 procentenheter)

Ulf Kristersson (M): 35,0 (–1)

Jimmie Åkesson (SD): 29,0 (+3)

Annie Lööf (C): 25,0 (–2)

Ebba Busch (KD): 24,0 (0)

Nooshi Dadgostar (V): 19,0 (+5)

Per Bolund (MP): 13,0 (=)

Märta Stenevi (MP): 9,0 (+1)

Nyamko Sabuni (L): 9,0 (+2)

Mätningen genomfördes 17–22 juni i Novus slumpmässigt rekryterade panel i åldern 18--79 år.

Antalet deltagande var 1 022 av totalt 1 858 tillfrågade.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS