Nu kan alla få varningar i telefonen

Efter att de sista mobiloperatörerna anslutit sig till det nya systemet, som gör det möjligt att skicka sms med Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), kan alla i Sverige nu få varningsmeddelande i mobiltelefonen.

ANNONS
|

Från och med den 7 juni är alla operatörer anslutna till det nya systemet vilket innebär att alla som befinner sig inom ett visst område kommer att få aktuella varningar till sina mobiltelefoner, skriver SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Det kan till exempel handla om meddelanden som varnar för bränder, olyckor eller attentat. Att kunna nå mobiltelefoner som befinner sig inom ett särskilt område blev möjligt genom en lagändring som trädde i kraft den 1 juli förra året men det är inte förrän nu som alla operatörer i landet anslutits.

- Processen har dragit ut lite på tiden men nu är de sista operatörerna anslutna, säger Mathilda Jansson, presstalesperson på SOS Alarm.

ANNONS

Men det här innebär inte slutet för utomhusalarmet Hesa Fredrik eller möjligheten att gå ut med varningar via till exempel radio eller tv.

- Den som begär ett VMA, som till exempel räddningstjänsten eller kommunen, kan nu välja hur man vill att varningen ska gå ut. Om man till exempel vill att larmet går ut genom utomhusalarmet Hesa Fredrik, varningsmeddelande till mobiltelefoner eller om meddelandet ska gå ut i radio och tv, säger Mathilda Jansson.

Sms-systemet ska fungera som ett komplement och ett varningsmeddelande som går ut via sms kommer också alltid att gå ut via radio och tv.

TT

Fakta: Varningar i telefonen

Sedan en lagändring den 1 juli 2017 har SOS Alarm laglig möjlighet att skicka ut SMS till dem som befinner sig i ett visst område, i stället för att som tidigare, bara kunna skicka till telefoner registrerade på en adress i det aktuella området.

Från och med den 7 juni 2018 är alla svenska mobiloperatörer anslutna till tjänsten, där positionen bestäms genom att mobiloperatörerna förmedlar vilka mobiltelefoner som är uppkopplade mot vissa mobilmaster vid en given tidpunkt. Informationen sparas inte av SOS Alarm och får inte användas i andra syften.

Tekniken för lokationsbaserade varningar, LBAS (Location Based Alerting System), är en lösning som gör det möjligt att varna människor i ett specifikt geografiskt definierat område på ett snabbt och effektivt sätt. Alla mobiltelefoner som befinner sig inom det angivna området varnas med hjälp av information om exakt position från mobilnätet. LBAS gör dynamiska varningar i realtid till verklighet.

Källa: SOS Alarm

ANNONS