Nu kan husägare söka bidrag för radonsanering

ANNONS
|

Den 1 juli återinförs det statliga bidraget till åtgärder mot radon i småhus. Syftet är att minska radonhalten i inomhusluften.

Bidraget gäller enfamiljshus och ansökan ska skickas in till länsstyrelsen i det län där huset finns. Pengarna delas ut för hälften av en skälig kostnad för åtgärderna mot radon. Som mest går det att få ut 25000 kronor. Det ska vara åtgärder som bedöms som nödvändiga för att radonhalten i inomhusluften ska vara högst 200 becquerel per kubikmeter, det vill säga Folkhälsomyndighetens riktvärde.

Det fanns ett radonbidrag tidigare, då det var möjligt att få upp till 15000 kronor för saneringskostnaden. Det avskaffades år 2014, vilket både regeringen, Folkhälsomyndigheten och Strålsäkerhetsmyndigheten anser var ett misstag.

ANNONS

Varje år drabbas omkring 500 personer i Sverige av lungcancer till följd av radon i hemmet.

TT

Fakta: Kan orsaka lungcancer

Radon är en radioaktiv gas som bildas genom att uran i jordskorpan sönderfaller. Gasen finns naturligt i luft, mark och vatten. Höga radonhalter i inomhusluft kan skada hälsan.

Vissa byggmaterial, som blåbetong som användes i en stor andel svenska hus på 1960-talet och början av 1970-talet, kan ha höga uranhalter och ge ifrån sig radongas i inomhusluft.

Omkring 500 personer per år drabbas av lungcancer till följd av radon i bostaden.

Rökare löper större risk än ickerökare att få lungcancer till följd av radonexponering.

Folkhälsomyndighetens riktvärde för radon i inomhusluft är 200 becquerel per kubikmeter luft.

Även vatten från jordlager och berggrund innehåller radon. Halter över 1 000 becquerel per liter är gränsen för otjänligt vatten.

Källa: Boverket och Folkhälsomyndigheten

ANNONS