Nu knackar politikerna på din dörr

Reklamblad, tv-dueller och valstugor räcker inte för den som vill nå väljare och få röster. Nu ger sig politiker ut och söker upp väljarna i deras hem. Målet? Att hinna knacka på hundratusentals dörrar i hela landet innan valdagen är här.

ANNONS
|

Stegen ekar i trappen. Hundar skäller, och till slut öppnas en dörr. Socialdemokraternas valledare i Tomelilla, Ida Bornlykke, tar sats.

"Hej, jag heter Ida och kommer från Socialdemokraterna. Det är snart val...."

"Uppfriskande"

En del har inte tid för politiska samtal och stänger dörren. Andra, som Andreas Söderström, öppnar och står kvar.

- Det här är uppfriskande eftersom jag inte följer nyheter och tidningar så mycket, säger han.

TT: Du blir inte tveksam när politiker knackar på dörren?

ANNONS

- Lite, de visar att de bryr sig men man vet ju inte om de försöker påverka en också.

Ida Bornlykke hinner tillsammans med partiets lokala ordförande Sara Anheden gå igenom allt från polis och invandring till vård och skola under kvällens dörrknackning i Tomelilla.

- Många vill gärna prata och lyssna på det man säger, andra är väldigt bestämda om vad de ska rösta på. Men då försöker man tala om vilka frågor som är viktiga för var och en och försöker ha ett samtal, säger Ida Bornlykke.

- Vi kommer även ut till byarna, vi vinner inte valet med att bara gå i tätorten, säger Sara Anheden.

ANNONS

"Inte övertala"

Många dörrknackningar ska hinnas med fram till valet. Socialdemokraterna har satt målet 1,5 miljoner samtal i hela landet – med fokus på att knacka dörr. Liberalerna har målet 500000 väljarsamtal, bland annat genom dörrknackning, och för Moderaterna gäller 600000 dörrknackningar.

En överlägsen kampanjmetod, anser Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström som nyligen själv knackade dörr i Grums.

- Det innebär personliga möten och samtal, säger han och fortsätter:

- Det viktiga är inte att övertala människor, utan att övertyga människor. Det är stor skillnad.

Vissa väljare blir glatt överraskade, men en del vill kanske inte prata om politik och känner sig obekväma. Andra blir överrumplade när politiker – kanske rikskända sådana – knackar på i ens hem.

Några etiska problem med metoden ser dock inte Tobias Billström, som knackar dörr vid varje val.

- Nej, efter alla dessa års dörrknackning tillbaka till 1998 så har jag har alltid upplevt att människor i det här landet är helt på det klara med om de vill prata eller inte. Det är alltid väljaren som styr, säger han.

ANNONS

"Speciell situation"

Ida Bornlykke i Tomelilla är inne på samma spår. Det är ödmjukhet som gäller, anser hon.

Det är inte alla politiker som känner sig bekväma med metoden. En del vill inte knacka dörr, trots att en del av partierna uttryckligen väljer det som metod. En del kan känna sig osäkra, berättar Ida Bornlykke.

- Det är en speciell situation att knacka på dörren hos en okänd människa. Tänk om man säger fel, man tränger sig på, säger hon.

- Jag hatar att knacka dörr – innan jag gör det. Sen tycker jag det är kul, för man får mycket positivt tillbaks.

Enligt Johan Öhrn, som ansvarar för Socialdemokraternas samtalskampanj i hela landet, är dörrknackning också en av de viktigaste delarna i årets valkampanj.

- Våra valarbetare har egentligen en viktig uppgift, det är att vara ute och prata med så många väljare som möjligt om de frågor som det här valet handlar om, säger han.

ANNONS
TT
ANNONS