Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/26

Nu kommer den bitande kylan

Under nyårshelgen slogs det värmerekord i landet, där över 10 plusgrader uppmättes under nyårsafton. Men nu kommer vintern - på riktigt. I TTELA:s område väntas blötsnö följt av minusgrader.

Uppåt landet, främst i Norrbotten, kommer temperaturen att dra sig så långt ned som till 30 minusgrader senare i veckan. Men även i Svealand kryper temperaturen ner till 15 minusgrader under nätterna mot veckoslutet. 

– Det kommer nog kunna bli uppemot 30 minusgrader uppåt landet, men även i söder blir det mer vinterlikt i veckan, enligt väderinstitutet Foreca.

Under tisdagen passerar ett nytt lågtryck, som resulterar i mycket regn i Västra Götaland. I TTELA:s område kan det bli mer blötsnö.

– Det är gränsfall om det blir regn eller blötsnö under dagen. Men framåt tisdagskvällen ser det ut att övergå till snö, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

I nordvästra Götaland kommer temperaturen att ligga runt nollan, men sedan sjunker det – rejält.

Hastig temperaturskillnad

Under natten mot onsdag och under hela onsdagsdygnet väntas snöbyar.

– Det kommer spridda snöbyar med totalt upp till tre centimeter nysnö. Efter snöfallet vänder vinden och kallare luft drar in norrifrån, säger Christoffer Hallgren.

Torsdagen blir kall med temperaturer mellan 5–8 minusgrader, i vissa fall upp till tio minus.   

– För den som gillar vinterväder blir det fint. Men det är nog tyvärr lite för lite snö för skidåkning.

Den snabba temperaturväxlingen kan däremot resultera i förrädiska väglag.

Blir det halt?

– Ja, det blir det. Just när det svänger mellan mild och kall luft. Även om det är regn det handlar om, så faller det på kalla vägar och är ganska blåsigt, framför allt under tisdagen. 

Framåt helgen blir det sedan mildare igen. 

Snökanon i Stockholm

Uppåt landet, i Stockholms-regionen, blir det betydligt kallare i veckan.

- Det är större chans till mer snöfall i Stockholm under tisdagskvällen, man kan räkna med ett par centimeter snö. Nu blåser det också nordliga och nordostliga vindar över Bottenhavet, som resulterar i en sorts snökanonisering som blir starkare när det går över havet, säger Foreca. 

Snökanon, eller snösjö, är ett väderfenomen som uppstår i kustområden under vintertid och orsakar kraftig snöfall. Under torsdagen förväntas det bli runt sju minusgrader i Stockholm. 

Minusgrader även i söder

Nedåt landet blir vädret lite mildare under veckan, men även söderut får man räkna med vinterväder mot slutet av veckan. I Malmö förväntas temperaturen variera mellan nollgradigt och tre minusgrader under dagarna, men krypa nedåt till sju-åtta minusgraderna under nätterna. 

Det lurigaste med de plötsliga väderomslagen, är framför allt att man inte räknar med att det blir så kallt.

- Det är då man glömmer den där mössan från dagen innan. Det biter tag bra i ansiktet, framför allt under torsdagen, säger Foreca.

"Ta det lugnt"

Polisen uppmanar också bilister att ta det lugnt i trafiken när vädret slår om, då risken för halka är stor.

- Man ska ta det lugnt, speciellt på ställen där det fryser på snabbt och blir halt, exempelvis vid broar och krök. Tänk på att hålla avståndet, som man alltid ska göra. Tar man det lugnt, så brukar det gå bra, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Johanna Lundberg / TTELA
Madeleine Gartéus / GP