Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dubbarna ska av, i alla fall i senare i veckan, och i södra Sverige. Arkivbild.

Nu ska dubbdäcken av – men inte vid isgata

Hunnit med däckbytet? Efter måndagen är det inte längre tillåtet att köra dubbat. Om det inte råder vinterväglag, vill säga.

Reglerna om dubbdäck innebär en flexibilitet, det är tillåtet att köra med dubbdäck under perioden 1 oktober till den 15 april, enligt Transportstyrelsen. Det innebär att dubbarna ska av efter måndagen, i alla fall enligt huvudregeln.

Om det råder vinterväglag får dock dubbarna användas även vid andra tider, och i vårt avlånga land har vintern inte släppt greppet om oss. I stora delar av landet ligger både snö och is kvar på vägarna, och det råder minusgrader nattetid ända ned i de sydligaste delarna av landet de kommande nätterna.

Är det fuktigt riskerar det att frysa på.

Enligt Transportstyrelsen är definitionen på vinterväglag, som innebär att dubbdäck är tillåtna, att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som ska avgöra om det råder vinterväglag på platsen.

Men snart kommer värmen och i södra och mellersta Sverige kan det vara svårt att luta sig mot risken för frost när temperaturerna når sex, sju grader även nattetid. Den som inte hunnit byta däck gör klokt i att planera för det under veckan som kommer.