Nu startar rättegången mot Akilov

För ett ögonblick hade han ögonkontakt med Rakhmat Akilov. Med hjälp av sin sambo kunde mannen larma polisen och i väntan på att de skulle komma och gripa mannen följde han efter honom.
Nu, tio månader senare, ställs terroristen inför rätta.

ANNONS
|

I dag startar rättegången mot Rakhmat Akilov som står åtalad för terroristbrott och försök till detsamma.

– Mitt mål är att han aldrig någonsin mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, sa åklagaren Hans Ihrman vid en pressträff efter att han lämnat in stämningsansökan.

35 rättegångsdagar, inklusive reservdagar, har planerats in fram till den nionde maj. Man räknar sedan med att kunna meddela domen före midsommar.

Stockholms tingsrätt i samband med en häktningsförhandling mot Akilov.
Stockholms tingsrätt i samband med en häktningsförhandling mot Akilov. Bild: TT

Rättegång i säkerhetssal

Förhandlingen kommer att hållas i Stockholms tingsrätts säkerhetssal och målet kommer att avgöras av två domare och en nämnd på fyra personer, det vill säga bemanningen är utökad.

I planen framgår det att det blir långa förhandlingsdagar, start strax efter klockan nio på morgonen och vid 17 på eftermiddagen slutar man för dagen.

ANNONS

De första dagarna är ägnade åt åklagarens sakframställan, följt av sakframställning i ansvarsdelen från målsägandebiträden och försvaret.

Sedan ska Rakhmat Akilov förhöras, tre heldagar är vigda åt hans försvar.

LÄS MER:

Åklagare Hans Ihrman.
Åklagare Hans Ihrman. Bild: TT

155 målsägare

Brottsplatsen är uppdelad i zoner. De över 150 målsägarna att höras utifrån var de befann sig vid dådet, likaså vittnena.

Även i denna del kommer man att höra Akilov och då utifrån vad han har att säga om det inträffade i de olika zonerna.

Vid dådet dog fem personer. Anhöriga till dessa kommer att förhöras i början av maj.

De sista dagarna kommer att ägnas åt slutanförandena. Först åklagarens, sedan målsägandebiträdenas och sist försvarets.

LÄS MER:

Greps efter fem timmar

En som inte kommer att förhöras under rättegången, enligt vad som framkommer i förhandlingsplanen, är den man som hjälpte polisen att gripa Rakhmat Akilov ungefär fem timmar efter terrordådet.

När Akilov kraschat in i Åhléns city flydde han ner i tunnelbanan. När han missade tåget rörde han sig till en början i stället till fots innan han hoppade på tåget mot Arlanda. Från Arlanda åkte Akilov sedan buss till Märsta. Två timmar efter att han kom till Märsta fångades han av övervakningskameror vid en bensinstation.

En man som svängde in för att handla på bensinstationen lade märke till mannen och kände igen honom från de bilder som spridits på den misstänkte efter dådet.

ANNONS

När föraren passerade den misstänkte terroristen hade de för ett ögonblick ögonkontakt.

Larmade polisen

Föraren ringde till sin sambo som larmade polisen på en annan telefon. Via högtalartelefon berättade han för larmcentralen vad han såg samtidigt som han höll koll på Akilov i backspegeln.

Han berättade senare i polisförhör att han fick en känsla av att Akilov förstod att han observerades. Den misstänkte terroristen ska också ha börjat gå mot mannens bil.

I förhör sa föraren att han "tänker på vad den här mannen kan vara kapabel till att göra" och därför körde han långsamt därifrån.

Följde på avstånd

Under en tid följde han Akilov på avstånd. Ibland tappade han bort terroristen men han fick honom snart inom synhåll igen. Han kunde sedan peka ut mannen för den polispatrull som skickats till platsen för att gripa honom.

I förhör berättade föraren att han observerade Akilov i 45 minuter innan polisen grep honom.

Den ena polisen berättade i förhör att Akilov höjde sina händer, gick ner på knä och därefter la sig ner på marken med armarna på marken när de kom. En av poliserna berättade hur hon la sig över mannen och handfängslade honom med en gång. Hon beskrev honom som lugn och "konstig".

– Det var som att han visste att vi skulle komma, det kändes som att han väntade på oss, sa polisen i förhör om hur det var att gripa Akilov.

ANNONS

LÄS MER:

"I killed them"

När hon frågade vem han var ska han ha skrikit "ISIS" och "I killed them".

Poliserna visiterade den gripne och letade bland annat efter vapen eller andra sprängmedel. Man hittade då hans pass.

Akilov säger i förhör att han inte räknade med att överleva den 7 april.

– Vid ett liknande terrordåd i Frankrike så sköt polisen ihjäl bilföraren och jag trodde att samma sak skulle hända mig, sa han i förhör.

När polisen grep honom under flykten kämpade han dock inte emot.

– Jag lyfte upp händerna och la mig med ansiktet nedåt så att polisen inte skulle använda vapen, sa han.

Han fick frågan varför avsikten inte längre var att dö:

– Om det i det läget hade varit fyra-fem personer med k-pistar och folk hade varit aggressiva hade jag kanske agerat på ett annat sätt men sedan då, där gick det fredligt till.

Bild på Akilov efter gripandet. Bild: Polisen
Bild på Akilov efter gripandet. Bild: Polisen

Endast Akilov som åtalats

Enligt åklagaren planerade Akilov dådet i flera månader innan han slog till. Han ska bland annat ha haft flera "terroristrelaterade" kontakter – han chattat med flera olika alias inför dådet. Akilov berättade då även om sina planer: "Jag vill köra i centralen, över otrogna med en stor bil. Sedan kommer polisen att skjuta ihjäl mig och det är allt".

ANNONS

Trots att Akilov svor sin trohet till IS har terrornätverket inte tagit på sig skulden.

Men det var bara Akilov som åtalades och det är nu endast han som ställs inför rätta.

ANNONS