Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Preems raffinaderi i Lysekil. Arkivbild.
Preems raffinaderi i Lysekil. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ny blockad av oljehamnen – sex anhållna

Aktivister från Greenpeace inledde en ny blockad av Preems oljehamn i Lysekil på söndagen genom att klättra upp i kranar och kedja fast sig. Sex personer greps för brott mot skyddslagen och anhölls senare.
Greenpeace har nu avslutat aktionen.

Aktivisterna hindrade från klockan åtta på morgonen oljetankern Grena Knutsen från att leverera råolja till raffinaderiet.

– De klättrade upp i en lastarm och vi kan inte börja lossa ett fartyg om det sitter människor uppe i lastarmen, det är helt otänkbart, säger Stig Nilsson, presskontakt på Preemraff.

Greenpeace inledde en blockad av hamnen i torsdags när miljöorganisationens fartyg Rainbow Warrior ankrade i farleden, vilket gjorde att oljetankrar inte kunde passera inloppet. På fredagskvällen öppnade Sjöfartsverket åter farleden. Då befann sig aktivisterna inte inne på skyddsområdet, vilket de däremot gjorde på söndagen.

– Det är en polisiär händelse. Så vitt jag kan se är de nedtagna nu av insatsstyrkan, nu har de ju begått ett brott och tagit sig in på skyddsområdet, säger Stig Nilsson.

Lossningen inledd

Grena Knutsen har därefter kunnat lägga till och arbetet med lossningen kunde inledas. Enligt Stig Nilsson har Preems produktion inte stoppats av den senaste tidens händelser.

Polisen och Kustbevakningen är på plats och har haft en dialog med Greenpeace, uppger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

– Det är sex personer varav tre stycken har kedjat fast sig i någon kran. Alla sex är gripna för brott mot skyddslagen. Vår insatsstyrka var behjälplig med detta, det har gått lugnt och städat till.

De sex fördes till en polisstation för att förhöras.

– Samtliga sex är anhållna misstänkta för brott mot skyddslagen, säger Stefan Lång, jourhavande förundersökningsledare, till TT vid 19-tiden.

Polisen arbetar i stab och klassar det hela som en särskild händelse, vilket frigör extra resurser. Misstankar har också uppstått vad gäller aktionen som inleddes i torsdags. Rubriceringen där är egenmäktigt förfarande.

Protester mot utbyggnad

Greenpeace protesterar mot Preems omdebatterade planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet. Mark- och miljööverdomstolen gav i juni tummen upp för utbyggnadsplanerna. Ärendet gick då till regeringen, som under hösten ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

Isadora Wronski, Greenpeace Sverigechef, säger att statsminister Stefan Löfven (S) måste stoppa planerna. Hon anser att det är rimligt att begå ett brott för att förhindra vad hon kallar Preems miljöbrott.

– Det är lite som att gå mot röd gubbe för att förhindra att ett barn ska bli överkört. När inget annat fungerar måste man gå från ord till handling.

Greenpeace har nu alltså avslutat aktionen och Rainbow Warrior ska lämna området.