Ny metod mot ekobrott

Bolagsverket har nyligen börjat använda en ny metod som ska göra det lättare att komma åt de som begår ekonomiska brott i skydd av så kallade målvakter.

ANNONS

När Bolagsverket misstänker att en målvakt är på väg att registreras i ett företag, har de börjat begära kompletteringar som styrker den misstänkta målvaktens identitet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

- Det är ganska vanligt att man inte går vidare med ärendet då, säger Helene Thorgren, chef för Bolagsverkets avdelning för företagsregistrering till radion.

Målvakt kallas en person som sätts in som styrelseledamot eller verkställande direktör för att ta det straffrättsliga ansvaret för att ett företag används som brottsverktyg. Målvakten kan också sättas in för att ta konsekvenserna när ett bolag blir av med sina tillgångar, enligt Ekobrottsmyndigheten.

ANNONS

- Avskaffandet av revisionsplikten har inneburit att möjligheten att utan insyn driva ett företag har ökat och då ökar också risken för ekonomisk brottslighet. I dag finns det ingen som helst kontroll på styrelseledamöter på aktiebolag som har en omsättning under tre miljoner eller har ett lågt antal anställda, säger Henrik Lundin, strategisk ekorevisor på Ekobrottsmyndigheten.

TT
ANNONS