Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Preems raffinaderi vid Brofjorden, norr om Lysekil i Bohuslän. Arkivbild.

Ny prövning av kritiserat raffinaderi

Det blir en ny rättslig vända för Preems planerade raffinaderiutbyggnad i Lysekil. Naturskyddsföreningen vill dock hellre att regeringen tar över fallet.

Det är en stor ökning av koldioxidutsläppen, upp till drygt 3 miljoner ton per år, som står i centrum för kritikstormen mot Preems planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet norr om Lysekil. Bland annat har Naturskyddsföreningen varit skarpt kritisk till byggnationen.

Nu får frågan ytterligare en rättslig prövning, sedan Mark- och miljööverdomstolen meddelat att fallet får prövningstillstånd.

Kan bli regeringsfråga

Beskedet välkomnas av Naturskyddsföreningen, som dock nu vill att regeringen ska ta över prövningen.

- Vi är jätteglada. Det är en väldigt viktig delseger, nu vet vi att fallet kommer att prövas, säger organisationens ordförande Johanna Sandahl till TT.

- Men vi har precis skickat in en så kallad underrättelse till regeringen, som vi anser bör ta över frågan. Enligt miljöbalken är det möjligt för regeringen att ta över frågan och då blir det ett bredare perspektiv, där även klimatlagen tas i beaktande på ett tydligare sätt.

Än så länge ligger frågan dock kvar hos domstolen, som räknar med rättegång under första kvartalet nästa år. Det kommer dock inte att försena byggplanerna nämnvärt, enligt Preem.

- Vi vet att den här typen av tillståndsärenden är omfattande och komplexa och har haft med detta som ett scenario, säger hållbarhetschefen Malin Hallin.

- Vi tycker att det är jätteviktigt att det blir ett bra beslut, så vi har full respekt för den rättsliga processen.

Tjockolja till bensin

Preem vill bygga ut raffinaderiet på flera sätt. Bland annat vill man få lov att använda förnybara råvaror, exempelvis från raps eller tallskog. Men företaget ansöker också om att få bygga en anläggning för att göra bensin eller diesel av tjockolja, en sorts restprodukt som i dag används som fartygsbränsle.

Det är den processen som kan leda till ett fördubblat utsläpp av koldioxid från Preemraff, från 1,7 miljoner ton årligen till 3,4 miljoner ton.

Samtidigt skulle dock utsläppen i användarled minska med 800 000 ton, poängterar Malin Hallin. Bolaget planerar dessutom en anläggning som ska kunna fånga in och lagra 500 000 ton av Preems utsläpp lokalt.

- Vi vet att vi har en miljöpåverkan från vår verksamhet och jobbar väldigt aktivt med det. Vi förstår också att det som vi gör får uppmärksamhet, säger hon.

- Därför är det ännu viktigare för oss att vi planerar vår verksamhet bra och följer de lagar som omgärdar vår verksamhet.

Preem planerar att satsa 15 miljarder kronor på utbyggnaden.