Ny SD-avhoppare: SD för otydligt om Nato

Nu lämnar även den förre partiledaren Mikael Jansson Sverigedemokraterna för nybildade Alternativ för Sverige. Det är det tredje avhoppet från SD i riksdagen på kort tid.

ANNONS
|

Jansson var partiledare fram till 2005, då Jimmie Åkesson tog över. Han har de senaste åtta åren varit partiets försvarspolitiske talesperson.

Och det är den militära alliansfriheten och Nato-frågan som får honom att byta parti. SD har blivit för otydligt i frågan om svenskt Natomedlemskap, anser han.

- Partiledningen har börjat anpassa sig för mycket och passar i frågan om alliansfrihet, säger han.

Jansson tycker att SD borde vänta med att kompromissa i eventuella förhandlingar med andra partier till efter valet.

ANNONS

Blev petad

När SD:s riksdagslista för nästa mandatperiod blev klar, fanns inte Mikael Jansson med. Frågan är om han hade tagit det här steget om han funnits kvar på listan.

- Det är jag inte säker på. Att vara med i ett stort parti och påverka inifrån är ju alltid en möjlighet, säger Jansson till TT.

Från SD:s partledning tolkar man det också som att det är petningen som lett till att Jansson lämnar partiet.

"Det är mänskligt att bli besviken, men naturligtvis tråkigt om detta leder till att man vill ge igen mot partiet", skriver SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson i ett uttalande. Påståendet om Nato avfärdar han som felaktigt.

Inget hot

Jansson blir den tredje i SD:s riksdagsgrupp som går över till nybildade, högerpopulistiska Alternativ för Sverige (AFS). De två tidigare avhopparna, Olle Felten och Jeff Ahl, finns inte heller med på SD:s valsedel. Samtliga sitter kvar som vildar i riksdagen.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö, som är förlagschef på den borgerliga tankesmedjan Timbro, tror inte att det nya partiet hotar SD.

ANNONS

- Än så länge finns inga tecken på någon större efterfrågan på ett parti till höger om dagens SD, säger han till TT.

Han bedömer dock att situationen skulle kunna förändras i händelse av att SD släpps in i den politiska värmen och tvingas ta ansvar för politiska kompromisser.

- I ett sådant läge kan AFS även bidra till ytterligare normalisering av SD. Men så länge SD förblir ett renodlat oppositionsparti ser jag små förutsättningar för AFS att hota SD eller att påverka bilden av SD, säger Johansson Heinö.

TT

Fakta: Sju har lämnat partiet

Det är sammanlagt sju ledamöter som har lämnat SD under mandatperioden.

Tre av dem har gått till Alternativ för Sverige:

Mikael Jansson

Olle Felten

Jeff Ahl

Sedan tidigare har fyra ledamöter lämnat eller uteslutits ur partiet:

Pavel Gamov

Hanna Wigh

Anna Hagwall

Margareta Larsson

ANNONS