Nya nätdroger förbjuds

Elva psykoaktiva substanser förbjuds eller narkotikaklassas i dag av regeringen, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS

- Regeringen fattar återkommande beslut om att narkotikaklassa nya droger, vilket innebär att de blir olagliga. Vi vet sedan tidigare att de här drogerna ofta försvinner från marknaden när de blir olagliga och blir betydligt svårare att få tag i, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till tidningen.

Flera av substanserna är så kallade nätdroger och har förekommit i fall där personer dött. Men att enbart förbjuda olika substanser kommer inte innebära att problemen med dem försvinner, enligt Robert Kronstrand, forsknings- och utvecklingsstrateg på Rättsmedicinalverket.

ANNONS

- Det är inte så att det här problemet försvinner i och med att vi klassar. Så har det inte sett ut under de senaste åren och så kommer det inte bli i framtiden heller. För dem som säljer de här icke-klassade substanserna är ju det här ett incitament för att hitta nya substanser. Och det som kan vara problematiskt med det är att man inte vet någonting om deras styrka, farlighet eller bieffekter, säger han till Aftonbladet.

TT

Fakta: Substanserna som förbjuds

Fem substanser klassas nu som narkotika: flualprazolam, nitrazolam, 3-metoxieticyklidin (3-MeO-PCE), 3-hydroxifencyklidin (3-HO-PCP) och 3-fluoroetamfetamin (3-FEA).

Sex substanser klassas nu som hälsofarliga varor: NEiH, 3F-alfa-PVP, 4-fluoroetamfetamin (4-FEA), 3-hydroxieticyklidin (3-HO-PCE), 4-hydroxibutyrfentanyl och isopropyl-U-47700.

Källa: Aftonbladet

ANNONS